- Prai en taxi, slå av mobilen og ta ut batteriene

Wikileaks-gründeren, som slåss for total åpenhet, lever et svært hemmelighetsfullt liv.

EN GÅTE: Wikileaks-gründer Julian Assange kan framstå svært hemmelighetsfull. Foto: Reuters/Andrew Winning/Scanpix
EN GÅTE: Wikileaks-gründer Julian Assange kan framstå svært hemmelighetsfull. Foto: Reuters/Andrew Winning/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Nyheten om voldtektssiktelsen mot Wikileaks-gründer Julian Assange slo ned som en bombe som raskt spredte seg over hele verden.

Noen timer etterpå kom teoriene: - Vi har blitt advart mot skitne triks, skrev Assange i en mail til Dagbladet. - Pentagon kunne stå bak, sa Wikileaks-medarbeider Kristinn Hrafnsson på telefon fra Island til Dagbladet.

Så ble voldtektssiktelsen droppet, men han er fremdeles siktet for seksuelt overgrep i Sverige.

Hemmelighetsfullt Wikileaks ble opprettet for å beskytte kilder, varslere, journalister og aktivister som ønsker å lekke hemmelige dokumenter uten selv å bli kjent. Men grunnleggeren selv, australieren Julian Assange (39), er et mysterium.

Sammen med Wikileaks ledende personer, lever han et hemmelighetsfullt liv der avledningsmanøvre gjøres mens han går ut bakveien etter å ha holdt en tale, han har ingen kontor, ingen postadresse eller telefonnummer.

En australsk journalist som intervjuet Assange i vår fikk følgende instruksjon før de møttes:

- Ring ikke etter drosje, prai en på gata, slå av mobiltelefonen når du går inn i drosja  og ta ut batteriene om mulig.

- Glemmer å spise og sove Wikileaks har ikke noe fast hovedkvarter, men flytter litt på seg hele tida. Da de slapp den omstridte filmen der et amerikansk Apache-helikopter skjøt ned sivile og journalister i Irak i 2007, leide de et rom i Reykjavik på Island.

- Vi er journalister som er her for å skrive om vulkanen, skal han ha sagt til utleieren, ifølge The New Yorker.

Så ble gardinene dratt foran vinduene og et titalls datamaskiner satt opp til Assange og flere islandske frivillige.

Den australske avisa The Sydney Morning Herald skriver i artikkelen «The Secrets Behind Wikileaks» om oppstarten til organisasjonen. En kvinne som bodde sammen med han i en leilighet i Melbourne i 2007, forteller at Assange stort sett jobbet hele tiden.

- Han glemte ofte å spise og sove og skrev matematiske formler på veggene og dørene. Han var frusterert over at det ikke var nok å spise en gang om dagen.

Kvinnen forteller at det var senger overalt, og at hun sov på en madrass på Assanges rom. Hun forteller at hun kunne våkne midt på natta og finne ham klistret til dataskjermen.

På flyttefot Julian Paul Assange ble født i byen Townsville på Australias nordøstkyst i 1971, ifølge The New Yorker. Da han bare var rundt ett år giftet mora seg med en teaterdirektør, og de tre flyttet mye rundt. Mora var en fri og radikal sjel som hadde forakt for autoriteter og myndigheter.

Han gikk ikke på skolen og fikk undervisning hjemme, og skal ha lest mange bøker på egen hånd i tidlig alder.

Etter noen turbulente år med en mor som skaffet seg en ny mann som hun fikk et barn med og senere gikk fra, var han og mora på flukt i fem år fordi mora fryktet at mannen skulle ta fra henne barna.

LEKKASJEKJENDIS: Wikileaks-gründer Julian Assange holder her opp en utgave av The Guardian etter at over 90 000 topphemmelige dokumenter om krigen i Afghanistan ble lekket. Foto: REUTERS/Andrew Winning/Scanpix
LEKKASJEKJENDIS: Wikileaks-gründer Julian Assange holder her opp en utgave av The Guardian etter at over 90 000 topphemmelige dokumenter om krigen i Afghanistan ble lekket. Foto: REUTERS/Andrew Winning/Scanpix Vis mer

Da han var 14 år hadde han bodd på 37 ulike steder. Han begynte tidlig å interessere seg for datamaskiner, og i 16-årsalderen begynte han med hacking. Med kallenavnet Mendax dannet han og en gruppe andre hackere gruppen International Subversives.

Ble straffet The New Yorker skriver at han som ung forelsket seg i en 16 år gammel jente som han uoffisielt giftet seg med og fikk et barn med. Men Assange skal ha vært så besatt av hacking, samtidig som han fryktet å bli pågrepet, at det til slutt førte til at kona forlot ham.

I 1991 ble han siktet for 21 ulike tilfeller av hacking og andre relaterte forbrytelser, noe som endte med at han måtte betale rundt 1500 kroner i bøter.

Etterhvert ble han utbrent, i tillegg til at en lang prosess rundt omsorgen for hans sønn slet ham ut. Først i 1999 kom de til enighet.

Assange reiste rundt og tok jobb som ekspert på datasikkerhet og studerte matte og fysikk på universitetet, og håpet den akademiske verden skulle være noe for ham - men den ble for institusjonell.

- Ekstremt tilfredsstillende Det var da han begynte på prosjektet som skulle bli Wikileaks.

- Han var imot storebror-prinsippet og restriksjoner av ytringsfriheten, sier den australske politimannen Ken Day, som pågrep Assange for de 31 tilfellene av hacking i 1991.

Men Wikileaks har ført til at Assange må seg mer over skuldra enn han noen gang før. I forbindelse med de over 90 000 dokumentene Wikileaks lekket i forrige måned sa han at de blir utsatt for massiv overvåkning, men at det var verdt det:

- Det er ekstremt tilfredsstillende å stå for en slik lekkasje, og deretter se hvordan verden reagerer, sa Assange til Dagbladet den gangen.