- KLIN KOKOS: Det ville kostet over 50 millioner å bygge opp dette i dag, men taksten er bare 17 millioner, sier Idar Finstuen. Foto: Privat.
- KLIN KOKOS: Det ville kostet over 50 millioner å bygge opp dette i dag, men taksten er bare 17 millioner, sier Idar Finstuen. Foto: Privat.Vis mer

Prakteiendom til 40 millioner selges for 17 millioner

- Landbrukspolitikken er klin kokos, sier Idar Finstuen.

(Finansavisen): - Jeg har 24 bygninger, jaktrettigheter, fiskerettigheter og leie­inntekter. Gården betaler seg sjøl med riktig utnyttelse, sier Idar Finstuen til Finansavisen.

Vi er tre minutter fra Dokka i Nordre Land. Bjørkealleen fører til de 24 bygningene med smått og stort. Alt bygget opp med kraftige steinmurer, solid i stav og laft, takrenner i kobber og tak i torv eller skifer til 3.000 kroner per kvadratmeter. Nå skal Finstuen selge.

Men taksten på alt sammen er lavere enn hva en råtomt på 1,1 mål på Slemdal i Oslo ble lagt ut for denne uken.

- Ikke gård, men museum

- Folk i kommunen sier at dette ikke er en gård, men et museum, sier Finstuen til avisen.

Her er et hovedhus på over 500 kvadratmeter, en tomannsbolig for utleie på over 200 kvadratmeter og en stålhall på 1.000 kvadratmeter, der Finstuen har samlet totalt 300 veterankjøretøyer helt tilbake fra 1917 - hovedsakelig jernhjulstraktorer og motor­sykler, men også noen biler. I tillegg har han mengder med bondeantikviteter, skriver avisen.

Her er smie, mekanisk verksted, garasjeanlegg for 20 biler, moderne snekkerverksted, fire stabbur, tre hytter, fire redskapsbygg, søppelhus, hundegård og en melkerampe.

- Taksten er latterlig lav. Det er typisk for de begrensninger landbruksmyndighetene setter. Det spiller ingen rolle at jeg har brukt 40 millioner. Det er jo noe som er klin galt, sier Finstuen til avisen.

Enormt potensial

Selv kjøpte han gården som et dødsbo for 1,4 millioner i 1987. Siden har han kjøpt opp naboeiendommen og en gård på Torpa, restaurert alt fra grunnen av, bygget nytt og flyttet inn bygninger. Gården er på 2.000 mål, hvorav 150 mål dyrket mark og resten skog og fjellterreng.

- Det er et enormt potensial for inntekter her. Skogen kan hugges og det kan reguleres til en god del hyttetomter på Synnfjellet, sier Finstuen til avisen, som selv bare har hentet ut 350–400.000 kroner fra utleie, hvorav bortforpakting av jorda ­utgjør 18.000.

Det eneste som forstyrrer idyllen er en forfallen bygning der Finstuen foreløpig har revet fjøset for å bygge ti stallplasser som han mener potensielt kan utleies for 6.000 kroner per stykk i måneden.

Andre økonominyheter:

- Det er to typer butikkjeder som vil dø
Punget ut 86 mill. for Fredly-luksus - nå vil de bygge om