Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Praktvilla ikke bra nok

Som femte statsminister har Kjell Magne Bondevik nektet å bo i den offisielle statsministerboligen. Nå har han bestilt skisser og kostnadsoverslag for en ny offisiell residens bak Slottet. Men han må klore seg fast i statsministerstolen i tre år hvis han skal bli førstemann som kan innta den nye statsministerbopelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verken Gro Harlem Brundtland eller Kåre Willoch ville flytte inn. Heller ikke Jan P. Syse eller Thorbjørn Jagland takket ja til å bosette seg i den offisielle statsministerboligen Villa Stenersen på beste vestkant i Oslo.

Kjell Magne Bondevik er den første som har tatt initiativ til å vrake den arkitektroste villaen til fordel for en ny statsministerbolig, som skal ligge ved siden av regjeringens representasjonsvilla i Parkveien 45, bak Slottet.
Dagsavisen skrev i går at Statsbygg for halvannen uke siden fikk i oppdrag å finne ut hvor mye det vil koste å bygge statsministerbolig. Innen 1. april skal skisser og kostnadsoverslag være klare.

Spesiell

Villa Stenersen har stått tom i over 20 av de 25 årene som er gått siden kunsthandler Rolf Stenersen i 1974 skjenket villaen til staten, og mente den egnet seg som bolig for statsministeren.

Oddvar Nordli bodde der fra 1976 til 1978. Siden har huset fått stå i fred for statsministrer.
Departementsråd Bjørn T. Grydeland ved Statsministerens kontor mener det er ulike årsaker til at de siste fem statsministrene ikke har villet bo der.

- Gro Harlem Brundtland bodde på Bygdøy, i samme avstand til byen. Det samme gjaldt Kåre Willoch. Jan P. Syse bodde allerede nærmere byen, mens Thorbjørn Jagland hadde barn i skolealder og ønsket derfor ikke å flytte.

Sikkerhetsproblem

- Er huset rett og slett utrivelig, med så mye glass og betong?
- Jeg vil ikke si det. Det er et flott hus med en stor hage. Men det er bygd i en spesiell stil. For oss som administrasjon er det viktig at vi ikke kan la det stå tomt.

- Også politiet hadde foretrukket en fast statsministerbolig av sikkerhetsårsaker. Når statsministrene ønsker å bo privat må boligene rustes opp sikkerhetsmessig, blant annet med skuddsikre vinduer. Hver gang landet får en ny statsminister har dermed boligene deres blitt rustet opp for atskillige beløp.

Grydeland forteller at det ennå ikke er holdt takst på Villa Stenersen, og at det derfor er ukjent hva et salg ville bety i kroner og øre.

- Men det mangler ikke på interessenter. Vi har fått atskillige henvendelser, sier Grydeland.

Statssekretær Gunnar Husan ved Statsministerens kontor sier at Bondevik selv ikke har vurdert å flytte fra sin leilighet på Kolbotn.
- Jeg tror ikke det har vært vurdert. Bondevik flyttet inn i en ny leilighet like før han ble statsminister, og er tilfreds med det, sier Husan.

For liten plass

To ærverdige murvillaer, som står på hver sin side av regjeringens representasjonsvilla, er nå aktuelle som ny statsministerbolig.
Departementsråd Bjørn T. Grydeland forteller at det ene huset vurderes til statsministerbolig, eventuelt også til en utenriksministerleilighet, mens det andre skal gi flere soverom til regjeringens representasjonsvilla, som har altfor få soverom.

- Vi har ikke tatt stilling til hvilket hus som passer best til det ene eller andre. Det overlater vi til Statsbygg og arkitektene. Men det er klart at det må en omfattende ombygging til, sier Grydeland. Før ombygging kan iverksettes må både regjering og Storting godkjenne planene.

Tre år fram

Eiendomsdirektør Egil K. Sundbye i Statsbygg forteller at det trolig vil gå nærmere tre år hvis Stortinget i statsbudsjettet for år 2000 vedtar utbygging.
- Dette er følsomme bygninger som må behandles varsomt, så trolig vil det ta minst tre år, sier Sundbye. To arkitektfirmaer er blitt bedt om å komme med et tilbud, på et forprosjekt som innebærer både skisser og kostnadsoverslag. Statsbygg skal i morgen møte arkitekter fra Riseng & Kiehl og fra 4B Arkitekter, og velger deretter en av dem i løpet av et par dager.

Pampete

Arkitekt Henrik Poppe i 4B Arkitekter betegner oppdraget som spennende og utfordrende, men sier at han først sist torsdag var på befaring for å vurdere de to husene, og at det derfor er altfor tidlig å uttale seg.

Poppe mener at Villa Stenersens formelle og litt pampete omgivelser er årsaken til at så mange statsministrer har takket nei til å bo der.
- Mange av dem kommer fra ganske enkle kår, og trives kanskje best i enklere omgivelser. Også Bondevik liker seg kanskje best i blokka si.

Poppe synes at Villa Stenersen er en flott bolig. Om den er hyggelig mener han kommer an på hvilken atmosfære man klarer å skape.

TUENGEN ALLÈ 10: Dette er dagens statsministerbolig.
RIDDERVOLDSGATE 2: Dette er bygningen som vurderes ombygd til statsministerbolig.
INKOGNITOGATEN 18:</B> Også denne bygningen vurderes ombygd til statsministerbolig i framtiden.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling