Prater ikke om statsbudsjettet

Det er tre uker til landets statsbudsjett skal være i boks. Akkurat nå snakker ingen med hverandre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag var det ikke planlagt noe møte mellom statsminister Kjell Magne Bondevik, partilederne og de parlamentariske lederne for Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti. En invitasjon til budsjettforhandlinger med Arbeiderpartiet lar dermed vente på seg. Fristen for å avgi budsjettinnstilling er 20. november.

Høyres parlamentariske leder Oddvard Nilsen sier til NTB at de sentrale politikerne i regjeringspartiene selvsagt skal diskutere neste skritt for å få budsjettet i havn. Dette kan skje fredag, men noe tidspunkt er ikke avtalt ennå.

Trenger tid

- Vi trenger litt tid til å tenke over dette. Samtidig er en del folk vekk. Partiene må samrå seg før vi eventuelt tar et nytt initiativ, sier Nilsen.

Statsminister Kjell Magne Bondevik var torsdag opptatt i regjeringskonferanse. Venstre-leder Lars Sponheim var i Afrika og Høyre-leder Jan Petersen var på Nordisk Råd i Helsingfors.

- Vi oppfatter det ikke slik at vi har det travelt, sier Venstres parlamentariske leder Trine Skei Grande.

Hun mener alle muligheter står åpne, også et samarbeid med SV. Det overordnede er å få et stramt budsjett, og forståelsen for det er lavest i Frp.

Oddvard Nilsen vil ikke spekulere i om eventuelle budsjettforhandlinger med Arbeiderpartiet kan komme i gang neste uke. Aps landsmøte holdes neste helg.

- Det går an å jobbe selv om man har landsmøte, det har andre gjort også. Men det tror jeg er det minste problemet. Vi er ikke kommet så langt, sier han.

Ny runde Frp?

For fire år siden ble budsjettforhandlingene mellom sentrumsregjeringen og Høyre og Frp brutt. Høyre-leder Jan Petersen sto knallhardt på at han ikke ville gå med på en krone i skatteøkninger, og Ap sa nei til samarbeid på grunn av kontantstøtten. Etter noen ukers stillstand ble Petersen og Carl I. Hagen innkalt til Statsministerens kontor, og en budsjettavtale kom i stand i siste øyeblikk.

- Kan det tenkes nye forhandlinger med Frp hvis det ikke blir en avtale med Ap eller SV?

- Jeg vil ikke spekulere i dette nå. Jeg tror vi skal se at det er et brudd med Frp, og så må vi vurdere hva vi skal gjøre videre, sier Oddvard Nilsen.

Selv om Ap i motsetning til Frp støtter regjeringens ønske om et stramt budsjett, betyr ikke det nødvendigvis at Ap er en lettere motpart:

- Jeg har ingen illusjoner om at dette blir lett, sier Nilsen.

Jens Stoltenberg har blant annet sagt at han kan tenke seg å gjeninnføre skatt på aksjeutbytte, med henvisning til at KrF var for utbytteskatt i fjor. Men dette er svært langt fra Høyres linje.

<B>BRUDD:</B> Regjeringen ble ikke enig med Fremskrittspartiet om statsbudsjettet for neste år, og det ble brudd i forhandlingene onsdag.