Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Predikant må betale 1,8 millioner

En 60 år gammel predikant fra Ålesund er dømt til å betale 1,8 millioner kroner i erstatning til en 33 år gammel kvinne etter påstander om seksuelle overgrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnen hadde anmeldt mannen, men Riksadvokaten henla straffesaken mot 60-åringen på grunn av manglende bevis.

Kvinnen gikk til sivilt søksmål mot mannen, og Sunnmøre herredsrett har nå tilkjent henne en erstatning på 1,8 millioner kroner, melder NRK.

Retten mente at mannen har misbrukt sin stilling.

Mannen var predikant i en frivillig organisasjon på Sunnmøre. Han ble kjent med kvinnen for 13 år siden. I mange år reiste de rundt og holdt møter sammen.

For tre år siden anmeldte kvinnen predikanten for seksuelle overgrep. Beskyldningene gjaldt blant annet voldtekt. Mannen vedgår å ha hatt et seksuelt forhold til kvinnen fra 1991 til 1997, men vedgår ikke å ha misbrukt henne. I 1998 henla Riksadvokaten straffesaken mot mannen på grunn av manglende bevis.

Den nå 33 år gamle kvinnen gikk til sivilt søksmål mot mannen, og hevder han har misbrukt sin stilling til å utnytte henne. I herredsretten krevde hennes advokat en samlet erstatning på 2,6 millioner kroner.

Mannen hevder på sin side at han ikke misbrukte sin stilling fordi han ikke var sjelesørger for kvinnen. Han mener også at kvinnen kanskje tror hun har vært utsatt for overgrep.

Herredsretten har valgt å tro på kvinnen. Retten er kommet til at mannen har vært grovt uaktsom ved overgrepene, og at han måtte forstå at hans handlinger ville utsette henne for psykisk belastning.

(NTB)