Predikanten og skolelæreren

Rollene i Arbeiderpartiet er byttet om. Mens Jens Stoltenberg i helga var på «signingsferd» som statsministerkandidat i Nord-Norge, måtte partileder Thorbjørn Jagland ta til takke med et «bakgårdsarrangement» på Youngstorvet i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jens Stoltenberg bruker nå hele sin politiske tyngde for å overbevise tvilere i alle leirer om at landet trenger gasskraftverk så fort som mulig. Som den reineste svovelpredikant trollbandt han i går så vel troende som tvilende partifeller i Nordland.

Stoltenberg viser nå med all tydelighet at han ønsker å møte gasskraftmotstanderne høyt på banen. At partiet er fullt av tvilere, er ingen hindring:

- Vi har lært oss til å leve med uenighet i partiet, sier Stoltenberg om oppropet mot forurensende gasskraftverk som kjente Ap-politikere gikk ut med i Dagsavisen i går.

- Uansett er jeg jo nødt til å stemme for det jeg er for.

En svært offensiv Stoltenberg tok full kontroll over årsmøtet i Nordland Arbeiderparti. I sitt første offisielle møte med Ap's grasrot etter at han ble oppgradert til statsministerkandidat, brukte han mesteparten av sin energi på å snakke varmt for gasskraftverk.

Begriper ikke

- Jeg begriper ikke at noen synes det er mer miljømessig moralsk at vi sender gassen vår til Nederland for så å kjøpe den tilbake, enn at vi produserer kraften selv. Jeg har aldri stått opp så tidlig om mårran at jeg skjønner det, tordnet Stoltenberg og høstet kraftsosialistisk applaus.

Stoltenbergs hovedargument er at Norge trenger mer elektrisitet.

- Vent

- Det er ikke lenger slik at vi har rikelig med kraft. To av tre år må vi importere. Bare når det regner ekstra mye et år har vi nok, sa han og tok Juster til hjelp:

- Vi kan ikke basere energipolitikken på at det skal regne moooot norrrmalt hvert år.

Men også i Nordland hever kritiske røster innad i partiet seg mot linja Ap har valgt. Særlig blant yngre velgere og medlemmer er skepsisen hørbar.

- Ap må si nei til slike kommersielle gasskraftverk. Det handler om å vente et par år og samtidig jobbe for å få forbruket ned, appellerte AUFs Marianne Øien.

Representanten Gunnar Nordgård var derimot blant de lydhøre:

- Du klarte å overbevise meg, Jens.

Læreren Jagland

«Det var som å være på skolebenken.» Slik oppsummerte en av deltakerne Thorbjørn Jaglands innlegg på Sosialdemokratisk Studentforbunds landsmøte i Oslo i går formiddag. Så liknet da også Ap-lederen på en god, gammeldags lærer.

Iført Ready-genser, trakk han opp linjer i europeisk historie. I henhold til «timeplanen» skulle alle få en leksjon i «Den politiske situasjonen» av Jagland. Det sprakk, for isteden fikk studentene en leksjon i noe som var et sammensurium av økonomi, samfunnsliv, politikk og historie. Starten var seig, de historiske tilbakeblikkene trauste og søvndyssende.

- En PC i Etiopia koster 15 ganger en gjennomsnittlig årsinntekt. Vi bytter PC flere ganger i året. Dette vet jeg litt om, for jeg har to sønner, sa Jagland.

Lovpriset

Ap-lederen fulgte senere opp med å lovprise det finske storkonsernet Nokia, som satser ti milliarder på utvikling og forskning. Selskapets slagord er «Connecting People», noe Jagland kanskje hadde glemt da han de neste 25 minuttene la ut på en utmattende vandring i politiske temaer: Blant annet FN, det fortapte kontinent Afrika, biotek-bedrifter, kvantefysikk og Haider.

Jagland steg ned fra talerstolen til stående applaus.

- Det skulle ha handlet om den politiske situasjonen, er du blitt noe klokere?

Spørsmålet rettet vi til en av deltakerne.

- Det var kanskje noe rotete, svarte tenåringen, men skyndet seg med å legge til:

- For oss i AUF var det verdifullt at han kom. Vi har sendt ham innbydelser i flere år.

harald.haave@dagbladet.no

torgeir.lorentzen@dagbladet.no

SIGNINGSFERD: Jens Stoltenberg var på offensiven og overbeviste sine partifeller i Bodø i går. Dette var hans første offisielle møte med Ap-grasrota.
MØTTE STUDENTER: Ap-leder Thorbjørn Jagland høstet applaus fra sine egne, men det var en rotete «time» i norsk han serverte studentene i går.