Predikanten som grep til våpen

Da mulla Krekar bodde i Norge, stiftet han menigheten Islamsk Visjon for de mest fundamentalistiske muslimene i Norge. Han var en dyktig predikant, som samlet 352 medlemmer i sin menighet. Men hans militante utsagn gjorde ham omstridt i miljøet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Firebarnsfaren mulla Krekar, alias Ahmad Najumuddin Faraj (46), kom til Norge som kvoteflyktning i 1991. Bare tre år seinere startet han sin egen menighet, Islamsk Visjon, som hadde sin moské i Storgata 41 i Oslo.

Dyktig predikant

Mulla Krekar var imam, mens broren Ahmad Khalid Faraj var forstander. I boka «Islam i Norge» skriver religionshistoriker Kari Vogt at menigheten var et senter for de mest fundamentalistiske muslimene i Norge.

- Mulla Krekar var en dyktig predikant, og mange var interessert i å lytte til ham. Ikke alle hadde det samme engasjementet som ham, men det var en del av de mer militante som gikk dit, sier hun til Dagbladet.

Ifølge religionsforsker Oddbjørn Leirvik hadde menigheten 352 medlemmer i 1998, da virksomheten ebbet ut.

Det var et oppgjør i en annen menighet i Oslo som gjorde at mulla Krekar startet for seg selv. Mange reagerte på Krekars direkte og militante utspill. Det ville de ikke ha i sin moské.

- Han skapte en viss røre med sine militante utsagn. Han er kontroversiell i det muslimske miljøet i Norge. Han hadde ingen bred oppslutning og hørte ikke til det autoritative sjikt i det muslimske miljøet i Norge, sier religionsforsker Kari Vogt til Dagbladet.

Sliten leiegård

Den omstridte mullaen har adresse i en sliten leiegård på Grønland i Oslo. Der bor for tida hans kone og fire barn, som kom til Norge på familiegjenforening. Mullaen skal også ha fått sin mor til Norge. Ifølge den siste kjente likningen hadde verken mullaen eller hans kone inntekt eller formue. Da Dagbladet ringte på dørklokka på Grønland i går, var det ingen som svarte.

Kari Vogt snakket flere ganger med mulla Krekar i løpet av 1999. Hun hadde blant annet to lange samtaler med ham i hans brors hjem på Grønland i Oslo.

- Han er en sterk personlighet. Han er kunnskapsrik og belest, sier religionsforskeren.

Hodet som trofé

I dag befinner mulla Krekar seg i Nord-Irak. Den militante kurdiske nasjonalisten og geriljalederen kjemper der for sitt folk i hjemlandet.

- Han har et sterkt islamsk engasjement. Han ser frigjøringskampen for kurderne som et religiøst anliggende, en kamp for rettferdighet og frihet, sier Kari Vogt.

Mulla Krekar er født i byen Sulemani i Sør-Kurdistan. I boka til Vogt forteller han om hvordan han ble geriljasoldat som 17-åring.

- Vi skjøt fra grålysningen helt til kvelden. En dag skjøt jeg ned et fly - et russisk fly med kaptein fra Cuba. Flyet gikk rett ned, og plutselig så jeg den hvite røyken stige opp et stykke borte.

- Hva gjorde du da?

- Jeg sprang bort dit. Flygeren var død. Jeg tok med hodet hans og gikk tilbake.

- Hvilken virkning hadde alt dette på deg?

- Jeg ble sterk og selvstendig, sier mullaen i boka.

Den sterke og selvstendige mullaen skal ifølge KurdishMedia.com ha personlig kjennskap til terroristen Osama bin Laden. De to skal ha møtt hverandre i Pakistan, mens mullaen studerte ved en religiøs skole.

Beundrer bin Laden

Allerede året etter at han flyttet til Norge i 1991, skal han ha blitt utnevnt til militær sjef for Den islamske bevegelsen i Kurdistan (IKM). Seinere skal han ha styrt organisasjonens planleggingskontor. Han skal blant annet ha vært med på å startet opp en spesialstyrke som bar Osama bin Ladens navn, skrev KurdishMedia.com i oktober 2001.

Til den kurdiske nettavisa sier mulla Krekar at bevegelsen han er med i har som mål å styrte det irakiske regimet, og erstatte det med et islamsk regime.

I et intervju med den kurdiske avisa Hawlati i fjor, sa mulla Krekar at «Osama bin Laden er kronen på hodet til den muslimske nasjon».

Mens han var leder for Islamsk Visjon i Oslo, uttalte han til United Kurdish Voice at «Osama bin Laden er min våpenbror».

Han har også åpenlyst gitt støtte til terroristorganisasjoner, som Hamas.

Aktiv rolle

- Vi snakket aldri om bin Laden i våre samtaler. Han hadde et sterkt engasjement i den kurdiske kampen, men snakket ikke om den internasjonale kampen. Han ga imidlertid uttrykk for at den muslimske delen av verden var vanstyrt, og kunne appellere til at flere burde ta opp en nasjonal kamp, sier Vogt til Dagbladet.

Hun forteller at han snakket åpent om sin aktive rolle i den islamske bevegelsen i hjemlandet, uten at han gikk i detaljer.

Siden mulla Krekar for tida befinner seg i Nord-Irak, forsøkte Dagbladet i går å få en kommentar fra mullaens bror, Ahmad Khalid Faraj, som bor fortsatt i Oslo.

Da Dagbladet møtte ham utenfor hans bolig i Oslo i går ettermiddag, var han rasende. Han ville ikke snakke med oss, og truet med å kontakte advokat dersom vi skrev noe i avisa.

- Jeg vil verken prate med pressen eller norske myndigheter. Dette er en familiesak, sa broren da Nettavisen forsøkte å få ham i tale.

I november i fjor ga han en kort uttalelse til Avis1. Han sa den gangen at avisa uten bevis forsøkte å forbinde mulla Krekar til bin Laden, og at avisas mål måtte være å skape fiendskap mellom kurderne og det norske samfunnet.

Via sin hjemmeside på Internett har mulla Krekar tidligere gitt uttrykk for noe liknende.

- I det siste er det i Europa og USA spredd propaganda om meg. Målet er å skape fiendtlighet mellom meg og USA og det allierte samt å svekke min status i Nora, skrev han i fjor.

- Ingen forhåndsdømming

Religionsforsker Vogt ser ikke bort fra at mulla Krekar kan være utsatt for propaganda og bakvaskelser.

- Man ikke ta noe for god fisk før man har fått presentert beviser. Det er så mange interesser i denne saken at man må være kritisk, og ikke forhåndsdømme noen, sier Vogt.

BOR I OSLO: Den omstridte predikanten mulla Krekar har adresse i en leiegård på Grønland i Oslo. Der bor hans kone og barn, mens han selv for tida er i Nord-Irak.