Predikantenes pengemaskin

Millioner har strømmet inn fra ungdommer til stiftelsen Jesus Revolution. Lederne tar nesten ikke ut lønn, men bor i en luksusvilla. Og regnskapene får kritikk av stiftelsens egne revisorer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Omstridte Jesus Revolution ble stiftet av pastorparet Stephan og Anne Christiansen i 1997.

Dagbladet skrev i går at Dagfinn Høybråten har to politiske rådgivere, Aksel Jakobsen og Eva-Charlotte Stenset, som har vært engasjert i pastorparets virksomheter.

Stiftelsen har fått kritikk både internt i kristne miljøer og blant skoleelever som har vært utsatt for den såkalte «Jesus Revolution Army». Stephan Christiansen har blant annet kalt barnedåp og konfirmasjon «en løgn fra helvete».

Jesus Revolution har nære tilknytninger til konservative miljøer som Livets Ord i Sverige. Tungetale, påstått helbredelse av sykdom, homohets og eneveldige ledere står sentralt i miljøene.

Pengeinnkreving

Stiftelsen har drevet pågående verving av ungdommer, og har en egen gatemisjonærskole der ungdommer betaler opptil 70 000 kroner i året for å bli menighetsplantere og visjonære ledere for Jesus Church og Jesus Revolution.

De to pastorene driver Jesus Revolution og Jesus Kvinner som to atskilte stiftelser samtidig som Jesus Church er registrert som egen menighet. Stephan Christiansen sitter også som styreleder i selskapet Jesus Movement AS.

Jesus Revolution ble tidlig kritisert for å skremme og drive pengeinnkreving fra ungdommer. Etter misjonsvirksomhet i Groruddalen gikk ungdommer og foreldre ut med beskyldninger om at barn og ungdom ble truet med helvete og at predikantene var ute etter ungdommenes penger og arbeidskraft. I et intervju med avisa Vårt Land avviste pastorene beskyldningene.

-  På alle showene er det gratis inngang. Derfor sier vi «Har du en femmer, så kan du slenge den i bøtta». Det er ikke annet enn kollekt, sier Christiansen.

«Andre kostnader»

Ifølge dem selv er resultatet av en slik runde med bøtte som regel ikke mer enn 200 kroner.

Men en gjennomgang av tilgjengelige regnskaper for Jesus Revolution for 1999- 2002 viser at stiftelsen har dratt inn over 8 millioner kroner bare på deltakeravgifter til sine aktiviteter for ungdom.

I tillegg kommer over 11 millioner kroner i andre inntekter fra blant annet salg og kollekt.

Ifølge de samme regnskapene er det tatt ut minimalt med lønn. De to pastorene står oppført med til sammen 34 000 kroner i netto inntekt for de fire skatteårene fra 2000 til 2003.

Stephan Christiansen sier til Dagbladet at de lever som helt vanlige folk. Men paret bor i en egeneid luksuriøs villa i et dyrt strøk i Oslo.

Til tross for inntekter på nærmere 20 millioner kroner til stiftelsen viser regnskapene små overskudd. Hovedvekten av kostnadene er i sekkeposten «andre kostnader».

«Posten omfatter kostnader til varekjøp, mat, leiekostnader, transportutgifter m.v.» er eneste forklaring i regnskapet på hvordan 14,5 millioner kroner er brukt opp. Øvrige utgifter er lønn og varekostnader.

Stiftelsen har brukt to revisjonsfirmaer fra 1999 til 2002. Begge retter sterk kritikk til ledelsen i alle regnskapene Dagbladet har fått tilgang til.

«På grunn av svakheter i stiftelsens forretningsrutiner og interne kontroll, har det ikke vært mulig å utføre de revisjonshandlinger vi anser nødvendige for å kunne uttale oss om fullstendigheten av de registrerte inntekter, kostnader, fordringer, varelager og forpliktelser», heter det fra det ene revisjonsselskapet.

Jesus Revolution har fortsatt ikke levert årsregnskapet for 2003 til Brønnøysund. Det skulle vært levert sommeren 2004.

Uerfarne

Kritikken fra revisorene forklarer styreformann Stephan Christiansen med at arbeidet i stiftelsen har vært drevet av mange unge ledere.

-  Det har vært krevende å få alt til å fungere som det skal. Men med hjelp av revisor KPMG har vi etter hvert fått gode rutiner på plass, sier han til Dagbladet.

-  Hva med regnskapet for 2003?

-  Alle de internasjonale kontorene er blitt egne økonomiske enheter og dette har gitt merarbeid som har gjort at vi er på etterskudd med regnskapet.

- Jeg er meget meget sint

Pastor Stephan Christiansen reagerer kraftig på at Jesus Church blir karakterisert som en sekt.

- Jeg er meget meget sint og reagerer sterkt på at vi i Dagbladet blir karakterisert som en sekt. Dette er som å få en knyttneve midt i ansiktet. Vi er en del av pinsebevegelsen. Det er 600 millioner pinsevenner i verden, og pinsebevegelsen er en av de aller største trosretningene, sier Christiansen som stiftet og driver frikirken Jesus Church i Oslo.

- Jesus Church står for en åpen offentlig kirke - ingenting er lukket - tilsvarende tradisjonen som har vært i Norge siden dissenterloven ble oppløst. Vi har mange unge mennesker blant oss som har vært i tøffe miljøer som har fått et nytt liv.

På spørsmål fra Dagbladet svarer Christiansen at det ikke er noe som skiller Jesus Church fra den øvrige pinsemenigheten.

- Vi er per definisjon en pinsemenighet, og i teologi og lære på lik linje med pinsemenighetene.

Jesus Church har rundt 200 medlemmer. Christiansen får 180 000 kroner i årslønn fra Jesus Church som pastor.

Frikirken drives som andre frikirker basert på kollekt, gaver og idealistisk arbeid. I fjor fikk stiftelsen bortimot 35 000 kroner i støtte fra staten. Støtten er basert på medlemstallet. Fra misjonsstiftelsen Jesus Revolution, som han stiftet i 1997, får Christiansen ingenting for arbeidet han gjør.

- Virksomheten er basert på idealistisk arbeid og har heller ingen statsstøtte.

Jesus Revolution fikk ikke tilskudd i fjor, men rundt 17 000 kroner året før.

STIFTEREN: Stephan Christiansen sier at han og kona Anne lever som helt vanlige folk. Paret har til sammen hatt 34 000 kroner i netto inntekt for perioden 2000 til 2003, men bor i en luksusvilla.
JESUS CHURCH: Fra et bønnemøte med en svensk pastor.