Skyting på utested i Oslo

Preger verdens forsider: «Død og fortvilelse»

Masseskytingen i Oslo vekker internasjonal oppsikt.

SKYTING UTENFOR LONDON PUB: To er drept og flere skadd etter skyteepisode utenfor utested i Oslo sentrum natt til lørdag 25. juni. Video: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Død og fortvilelse når bevæpnet mann åpner ild på en homseklubb i Oslo på paradedagen», skriver Reuters.

At en mann er pågrepet og siktet for drap, drapsforsøk og terror etter å ha skutt rundt seg i Rosenkrantz' gate i Oslo sentrum, vekker stor oppsikt i internasjonale medier.

Flere vektlegger politiets åpning for at det er snakk om hatkriminalitet og at Pride avlyses som følge av sikkerhetssituasjonen.

Vekker oppsikt

Store internasjonale medier som BBC, CNN, Al Jazeera, Independent, NY Times og Washington Post omtaler alle nattas masseskyting i Oslo.

Washington Post skriver at Norge har en av Europas mest homovennlige lover og skriver også om at statsminister Jonas Gahrs Støre beklaget Norges behandling av homofile på 50-års markeringen for avkriminaliseringen av homofili tidligere i år.

De omtaler også Stortingets Pride-markering.

HEROISK INNSATS: Videoen viser gjerningspersonen løpe, for så senere å bli tatt. Video: Andreas Blix / Tipser. Vis mer

Flere skriver også om at politiet i Norge nå innfører midlertidig nasjonal bevæpning.

- Ekstremt sjelden

- Skyteepisoder er ekstremt sjeldne i Norge. Folk som eier våpen må ha lisens og ta sikkerhetskurs, og et forbud mot halvautomatiske rifler - en forsinket respons på terrorangrepet i 2011 hvor en høyreekstrem tok livet av 77 mennesker - trådte i kraft i fjor.

Samtlige medier omtaler at hendelsen etterforskes som terror og flere omtaler terrorangrepet på Norge 22. juli 2011.

- Norge er generelt et fredfullt land med lavere kriminalitet enn mange andre vestlige land. Men landet har tidligere opplevd hatmotivert skyting, inkludert massakren av 77 mennesker av den høyreekstreme Anders Behring Breivik i 2011, skriver The Guardian.

- Står sammen med Norge

Terrorhendelsen i Oslo preger også avisene i våre naboland, og flere har sendt reportere til Norge.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen er også sitert på danske medier:

«Forferdelige nyheter fra Norge. Et grusomt angrep mens folk var i byen for å feire noe av det fineste vi har. Kjærlighet, mangfold og retten til å elske den man vil. Vi står sammen med hele det norske folk og de norske regjering».

PST-sjef Roger Berg informerte for klokka 14 om at PST hever terrortrusselnivået fra moderat til ekstraordinært etter nattas masseskyting i Oslo sentrum.

- Vi vurderer skytingen som en ekstrem islamistisk terrorhandling. Det jobbes med å avklare grad av ideologisk motivasjon og knytinger til andre ekstremister eller tilhørende nettverk, opplyste Berg.

Siktedes motiv er ikke kjent, men hatkriminalitet og psykisk sykdom er blant sporene politiet etterforsker.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer