Preget etter drapet på Sunniva (13): - Har vært en enormt tøff prosess

Sunniva Ødegård (13) ble brutalt drept av en 17 år gammel gutt. Det har preget hjemstedet fram mot rettssaken.

VARHAUG-SAKEN: Onsdag starter rettssaken i Varhaug-saken. Det var mandag 30. juli i fjor at 13 år gamle Sunniva Ødegård ble funnet drept ved en sti i Varhaug. Reporter: Angelica Hagen. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

VARHAUG (Dagbladet): Sola skinner over det lille tettstedet Varhaug i Hå kommune i Rogaland denne maidagen. Men stedet er fortsatt preget av tragedien som rammet 29. juli i fjor.

Da ble 13 år gamle Sunniva Ødegård drept på en gangsti ikke langt fra sitt eget hjem. I dag starter rettssaken mot den nå 18 år gamle mannen som har erkjent å ha drept henne.

Han var 17 år gammel da han brutalt overfalt og tok livet av 13-åringen, som var et tilfeldig offer. Også han er fra Varhaug.

Da drapet ble kjent i fjor var hele Norges øyne på det lille tettstedet med 3000 innbyggere. Dagbladet, NRK, Jærbladet, VG, Stavanger Aftenblad, TV 2, NRK og NTB. Mange var til stede for å dekke drapssaken.

Midt oppi det hele sto varaordfører Mons Skrettingland. Han ble sorgens ansikt utad.

SORGENS ANSIKT: Da ordføreren var i utlandet, måtte varaordfører Mons Skrettingland trå til. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SORGENS ANSIKT: Da ordføreren var i utlandet, måtte varaordfører Mons Skrettingland trå til. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Ikke forberedt

Ordfører Jonas Skrettingland var bortreist, og varaordføreren måtte dermed håndtere skremte innbyggere og pressen. I flere intervjuer tok han til tårene. Dagbladet møter ham utenfor rådhuset dagen før rettssaken begynner.

- Det var spesielt. Man er ikke forberedt på noe sånt. Det har gitt meg mange tanker før og nå i ettertid. Det var en enormt tøff prosess, sier han til Dagbladet.

Han forteller at drapet på Sunniva Ødegård har satt spor. Når saken nå skal opp i Jæren tingrett og gå over fire uker, vil saken igjen få stor oppmerksomhet.

- Hvordan preger en slik sak et lite sted som Varhaug?

- Dette har berørt bygda, to familier, to slekter … Ja, alle. Men jeg tror Varhaug og Hå kommune har taklet det rimelig greit, ut fra omstendighetene, sier han.

Hatt samlinger

Varaordføreren forteller at de hadde en stor samling ved rådhuset med appeller og musikk ikke lenge etter drapet.

- Vi hadde en god tid sammen. Jeg tror den var enormt viktig. Viktigere enn vi så for oss på forhånd.

Skrettingland forteller at det ikke har vært behov for noe eget apparat eller tiltak i forbindelse med at saken nå skal opp i retten - og alles øyne igjen vil være på Varhaug.

- Men vi er klare og på vakt om elevene trenger det. Det samme med helsetjenesten. Vi vil ikke slå dette stort opp. Vi må heller finne en god balanse for alle, sier han.

Skrettingland vil ikke selv være til stede under rettssaken. Han er tydelig på at denne tragedien ikke handler om ham, men om de to familiene som er rammet.

VARHAUG-SAKEN: Onsdag starter rettssaken i Varhaug-saken. Det var mandag 30. juli i fjor at 13 år gamle Sunniva Ødegård ble funnet drept ved en sti i Varhaug. Reporter: Madeleine Liereng. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Lette etter offer

Det har fram mot rettssaken kommet fram nye detaljer om drapet. Forrige uke publiserte NRK informasjon fra politiforklaringene til den tiltalte mannen.

Her kom det blant annet fram at han i forkant av drapshandlingen gikk rundt i flere timer og lette etter et tilfeldig offer.

Den tiltalte mannen skal forklare seg i retten de neste to dagene. 18-åringen er tiltalt for drap, likskjending, falsk anklage og skadeverk.

Han erkjenner drap og skadeverk, men ikke de andre tiltalepunktene.

Spørsmålet om tilregnelighet vil bli sentral i rettssaken. Det er utarbeidet to sakkyndighetsrapporter. Den første konkluderte med at den tiltalte var tilregnelig under drapshandlingen.

Tilregnelighet blir sentralt

Ifølge Stavanger Aftenblad konkluderer den siste rapporten at han befant seg i en rusutløst psykose.

Siden rapporten slår fast at rusen var selvpåført, kan 18-åringen likevel straffeforfølges.

Den tiltalte 18-åringen har de siste par månedene vært innlagt på et psykiatrisk sykehus, melder Aftenbladet.

Tidligere i år skal han ha flyttet fra fengselet fordi fengselslegen og en psykolog konkluderte med at han hadde gått inn i en psykose. Han mottar fortsatt behandling, men skal likevel forklare seg i retten.