Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Marokko-drapene

Preget guide til Dagbladet: - Kan ikke huske at det har skjedd noe så tragisk her

Topptur-guide Mustapha (28) sier drapene på Maren (28) og Louisa (24) har skapt mye oppmerksomhet i landsbyen Imlil.

PEKER MOT TOPPEN: Mustapha peker mot toppen av fjellet Toubkal og forteller at med så flott vær som nå tar det to dager å gå til toppen og tilbake til Imlil.
PEKER MOT TOPPEN: Mustapha peker mot toppen av fjellet Toubkal og forteller at med så flott vær som nå tar det to dager å gå til toppen og tilbake til Imlil. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Tre menn ble tidlig pågrepet i saken, men to av disse ble løslatt etter avhør. Nå jakter politiet etter tre nye menn som er mistenkt for drapene.

IMLIL/OSLO (Dagbladet): Soloppgangen er vakker når frostnetter over Atlas-fjellene gradvis blir forvandlet til femten varmegrader nede i dalen under Nord-Afrikas høyeste fjelltopp, Toubkal, på 4167 meter.

Topptur-guide Mustapha (28) peker mot den solfylte og snødekte toppen fra restauranttaket der han arbeider i en stille turistsesong, som nå. Dagbladets utsendte er de eneste gjestene i sola denne onsdag ettermiddagen.

SER ALT: På et sentralt punkt i hovedgata i turistlandsbyen Imlil, henger tre overvåkningskameraer og peker i hver sin retning. Disse kameraene får med seg alt av trafikk gjennom byen. Og det var dette punktet de drapsmistenkte ikke kunne omgå. Video: John Terje Pedersen. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Mustapha peker mot toppen og forklarer:

- Med så flott vær som nå tar det to dager å gå til toppen og tilbake hit til Imlil. Det er mange nordmenn her, også fra Sverige, Finland, Hellas, USA og mange andre land. Og selv om det er vinter nå, venter vi en del fotturister de første dagene, også fra Norge.

De starter fjellvandringen her i landsbyen Imlil, 1740 meter over havet, og 80 kilometer fra storbyen Marrakech.

IMLIL: Landsbyen Imlil ligger 1740 meter over havet og 80 kilometer fra storbyen Marrakech.
IMLIL: Landsbyen Imlil ligger 1740 meter over havet og 80 kilometer fra storbyen Marrakech. Vis mer

- Skjer lite

En ting er normalt i Imlil nå: det er utenfor høysesong og mindre besøk enn vanlig på grunn av kuldenetter og vanskelige forhold til toppen. Det som ikke er vanlig er mangelen på den optimistiske og glade stemningen som dette kjente turistpunktet midt i Marokko er kjent for.

Det var hit norske Maren Ueland (28) og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) kom for noen dager siden for å gå toppturen de hadde gledet seg til. Drapene på de to kvinnene har skapt stor oppmerksomhet både i området her og i turistlandsbyen spesielt.

Både marokkanske og utenlandske turarrangører forklarer med statistikk i de store mediene at det skjer svært lite med utenlandske turister i Marokko generelt og helt spesielt i denne regionen.

- Her kan ingen huske at noe så tragisk og alvorlig har skjedd.

- Ingen lokale

Mustapha vil ikke snakke så mye om drapene, dels fordi han bare kjenner beskrivelsene fra media, og er preget av det som har skjedd rundt livsgrunnlaget hans.

- Det er tre menn som er arrestert nede i Marrakech, sier han kort og markerer dermed at det ikke er noen lokale som har gjort noe så grusomt.

Dagbladet har også snakket med norske Torbjørn Brandeggen som gikk fjellturen i september i år. Han forteller at Imlil er «siste sivilisasjon» før turen. Det er her man bestiller guidede turer til toppen.

Brandeggen forteller at stien som går til toppen av fjellet er veldig synlig, og at det skal godt gjøres å gå seg vill.

Ifølge ham er stedet så populært fordi du ikke er avhengig av klatring eller spesialutstyr for å komme deg til toppen.

TOUBKAL: Fjellet Toubkal er et populært turistmål, også for norske turister.
TOUBKAL: Fjellet Toubkal er et populært turistmål, også for norske turister. Vis mer

- Campet i skogen

Maren Ueland og Louisa Vesterager Jespersen var i ferd med å avslutte toppturen til Toubkal den 16. desember, og planen var å dra tilbake til Imlil for å overnatte der.

En journalist Dagbladet har snakket med i 2M.ma, Jazia El Hammari, forteller at de to kvinnene bestemte seg for å telte i skogen da mørket var på vei.

Det var dagen etter, mandag 17. desember, at de to ble funnet av andre turister som var på vei ned fra fjellet.

Den franske alpinklubben i Casablanca, som driver en filial i området rundt Imlil, skriver til Dagbladet at de deler sorgen til familien til de to jentene.

- I likhet med marokkanske fjellvandrere er vi dypt sjokkert over denne kriminelle handlingen, skriver et av medlemmene.

Ifølge medlemmet frarådes man å gå i fjellet uten guide, men at det på vei til Toubkal likevel er veldig vanlig. Selv har hun alltid følt seg trygg og roser lokalbefolkningens vilje til å bistå tilreisende. Det oppsiktsvekkende i dette tilfellet er stedet hvor de to drepte kvinnene slo leir.

- Det er veldig sjelden at folk overnatter utenfor områdene beregnet for å campe, skriver hun.

Tre personer er pågrepet og mistenkt for drapene. De tre hadde vært i et telt ikke langt fra stedet der kvinnene ble funnet.

I tillegg har en video fra Vesterager Jespersens konto på sosiale medier, tatt fire dager før drapet, fått politiets oppmerksomhet.

Der sitter de to kvinnene med en ukjent mann, som politiet ønsker kontakt med.

- Myndighetene prøver nå å finne denne unge mannen for å få vite om han har noe forbindelse til saken, opplyser nyhetskanalen Kech24 til Dagbladet.

TELTET TIL DE MISTENKTE: Dette teltet skal tilhøre de tre personene som er mistenkt og pågrepet for å ha stått bak drapene på den norske og den danske kvinnen i Marokko. Video: 2M.ma Vis mer

Hele landsbyen var avsperret med store politistyrker etter at drapene ble kjent tidlig mandag. Nå er alle restriksjoner opphevet, det var kun noen trafikkpoliti i en rundkjøring Dagbladet observerte på vei til Imlil i dag.

Mustapha sier også at politiet er ferdig på stedet og at det er i Marrakech det skjer nå.

Det er stille i den trange hovedgata i Imlil onsdag, men det har ankommet noen grupper med ryggsekkturister klare til å erobre det kjente fjellet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!