Prekært behov for nye senger

Avdelingssykepleier Inghild Mowatt på Førde sentralsjukehus etterlyser nye senger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er et problem at sengene på medisinsk avdeling er fra 1979 og for høye. Behovet for nye senger er prekært, blant annet fordi de har mange eldre pasienter.

Bemanningskutt

- Det vi har i dag er vanlige senger som ikke kan heves og senkes. De er konstant høye. For eksempel kan ikke hjerteopererte ha sånne senger. Det medfører en ekstra belastning for de opererte pasientene, sier Inghild Mowatt, som forteller om økt risiko for fallulykker med dagens senger:

- Også slagpasienter må ha senger som kan stilles opp og ned. Det er vanskelig for pasientene når de ikke når ned i golvet med føttene. Det fører til fallulykker, sier Mowatt til Dagbladet.

Planen til Helse Førde er 20 nye senger i året. Mowatt skulle ønske det kunne gå fortere.

Tør ikke stå fram
De siste åra har de tre sykehusene i foretaket Helse Førde måttet gjøre kraftige kutt i både bemanning og funksjoner. Begge de to lokalsykehusene har mistet sin akuttberedskap i kirurgi.

I lys av dette synes mange at innkjøp av designmøbler i en liten del av administrasjonen er blitt en dyr affære.

Alle lurer på hvor disse pengene plutselig kom fra, forteller sykehusansatte som ikke tør å stå fram av frykt for å miste jobben.

bb> HELSEFARLIG: Senger fra 1979 som også er for høye er helsefarlige. - Det er vanskelig for pasientene når de ikke når ned i golvet med føttene. Det fører til fallulykker, sier avdelingssykepleier Inghild Mowatt (t.v.) til Dagbladet. Foto: Jon Terje H. Hansen
bb> HELSEFARLIG: Senger fra 1979 som også er for høye er helsefarlige. - Det er vanskelig for pasientene når de ikke når ned i golvet med føttene. Det fører til fallulykker, sier avdelingssykepleier Inghild Mowatt (t.v.) til Dagbladet. Foto: Jon Terje H. Hansen Vis mer

- Visste ikke om summen

De ansattes representant i styret i Helse Førde visste ikke at administrasjonen skulle brike over en halv million kroner på designmøbler.

- Jeg visste at de skulle kjøpe inn noen nye møbler, men jeg har ikke hørt hvor mye det kostet, sier styremedlem Arthur Norevik.

Han kan ikke huske å ha sett detaljene om møblene avmerket i budsjettet for 2005.

- Man bør nok diskutere om vi burde ha visst hvor mye det var snakk om, mener han.

Norevik er forsiktig med å kritisere administrasjonen sin, men innrømmer at prioriteringen høres noe merkelig ut.

- Jeg vil vel tro det går an å få kvalitetsmøbler til en lavere pris. I utgangspunktet bør vi konsentrere oss om å bruke penger på å ivareta pasientrettighetene, slår ansatterepresentanten i Helse Førde-styret fast.