Preken for en god leder

Autoritære ledere er en saga blott, og ordrer hører hjemme i det militære. - Framtidas sjef er mer veileder enn leder, messer fylkesrådmann Matz Sandman og professor i ledelse, Odd Nordhaug. Inspirert av Martin Luther slår de opp 95 teser for godt lederskap på NHOs dør i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Matz Sandman, som nå er fylkesrådmann i Buskerud, har vært leder i 20 år. Professor Odd Nordhaug har forsket på ledelse omtrent like lenge. I boka «Lederens katekisme» - 95 teser med forklaring - vil de gi en litt mer filosofisk tilnærming til godt lederskap.

- Det er et forsøk på å få ledere til å ta seg selv litt mindre høytidelig, noe som preger dagens lederstil i altfor stor grad. Nå må vi begynne å dyrke det menneskelige i stedet for det dyriske, sier Sandman.

- Det finnes fremdeles mange helsefarlige sjefer der ute, påpeker Nordhaug.

Ros og humor

De vil ha slutt på at lederen er en person som sitter i enerom og tar sine beslutninger. «Det finnes muligens sjefer som får det til å fungere på denne måten. Fred være med deres medarbeidere,» skriver forfatterne i forklaringen til tese nummer 6.

Nordhaug mener framtidas arbeidstakere ikke kommer til å finne seg i å bli behandlet på en slik autoritær måte. En leder må lytte til sine ansatte, ta dem med på råd, være åpen for å lære og ikke være redd for å være i tvil.

- Vi ser det allerede. Hierarkiene bygges ned, og det formelle betyr ikke så mye. Herskerrollen vil forsvinne. En leder må vinne medarbeidernes respekt for å få dem med seg, og da betyr en tittel veldig lite, sier Nordhaug.

De vil framelske egenskaper som empati, omsorg, respekt for følelser og ydmykhet hos den jevne leder.

- Det er fortvilet at det skal ta så lang tid å se at det er de banale tingene i en organisasjon som er viktige. Som ros, oppmerksomhet og humor, sier Sandman.

Militærdisiplin

Framtidas sjef vil være en veileder mer enn en leder. En som ikke beordrer folk mot et mål, men tilrettelegger veien. Nordhaug vil også ha det militære språket ut av organisasjonene.

- Mye av det interne språket er gjennomsyret av militære uttrykk, og det må vekk. Strategi, stab, linje, ordre, kommandolinjer, divisjoner... Mye henger fortsatt igjen som et mentalt klister, men det kommer til å forsvinne av seg selv etter hvert, mener Nordhaug.

Ledere må også lære seg til å dyrke mangfoldet i større grad, mener forfatterne. «Der alle tenker likt, er der ingen som tenke kan,» heter det i lederprestenes tese nummer 28.

- Vi må tolerere avvik, og sette pris på ulikheter. Jeg tror at om ti til tjue år vil ikke ledergruppene lenger bare være sammensatt av økonomer og jurister. Humanister vil komme inn, sier Nordhaug.

Ser lyset. Professor Odd Nordhaug (t.v.) og Matz Sandman, fylkesrådmann i Buskerud.