Baby smittet med corona i Storbritannia:

Prematur baby døde med covid

Den ni dager gamle premature jentebabyen døde bare dager etter at hun testet positivt for coronaviruset.

STADIG DÅRLIGERE: Dattera skal ha blitt stadig dårligere etter å ha blitt smittet av viruset, forteller mora. Foto: Bruce Adams / ANL / REX

STADIG DÅRLIGERE: Dattera skal ha blitt stadig dårligere etter å ha blitt smittet av viruset, forteller mora. Foto: Bruce Adams / ANL / REX

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.74% Første dose: 79.10%

Ivy-Rose Court ble født på Blackpool Victoria Hospital den 13. oktober, bare sju dager etter at mamma Katie Leeming (22) testet positivt for covid.

Tok ikke vaksine

Ifølge den engelske dagsavisa The Blackpool Gazette skal trebarnsmora ha bestemt seg for ikke å vaksinere seg etter å ha hørt «skrekkhistorier» om vaksinen fra andre mødre på ulike nettforum.

I Norge er det nå anbefalt at gravide kvinner tar mRNA-vaksine når de er i andre eller tredje trimester.

- Data fra land hvor gravide er vaksinert viser at coronavaksinasjon ikke gir uheldig påvirkning på svangerskapsforløp for verken mor eller barnet i magen, skriver FHI i sin oppdaterte anbefaling fra august i år.

Forkjølelsessymptomer

I begynnelsen av oktober skal Katie Leeming ha begynt å kjenne på forkjølelsessymptomer. Ifølge The Blackpool Gazette bekreftet en PCR-test at hun hadde fått covid-19.

- Da jeg først fant ut at jeg hadde covid, følte jeg meg helt fin. Jeg hadde helt normale influensaaktige symptomer de første par dagene, men på dag sju begynte jeg å kjenne hjertebank og hjerterytmen min steg til himmels. Den dagen kjente jeg ikke babyen bevege seg i det hele tatt, og det var derfor jeg bestemte meg for å kontakte sykehuset, sier Leeming til avisa.

Hun forteller at hun vel framme sykehuset fikk beskjed om at barnets hjerterytme ikke var som den skulle, og at hun måtte føde barnet der og da.

Ekstrem prematur

Babyen ble født etter 26 ukers svangerskap, og var derfor å betegne som ekstrem prematur, ifølge Lommelegen.

Leeming sier at hun har født to andre premature barn tidligere, så hun visste hva slags risiko hun og babyen gikk i møte.

GIKK BORT: Lille Ivy-Rose Court ble smittet av coronaviruset som nyfødt, og døde bare ni dager gammel. Mora Katie Leeming testet positivt for covid sju dager før fødselen. Foto: GoFundMe
GIKK BORT: Lille Ivy-Rose Court ble smittet av coronaviruset som nyfødt, og døde bare ni dager gammel. Mora Katie Leeming testet positivt for covid sju dager før fødselen. Foto: GoFundMe Vis mer

Dattera fikk navnet Ivy-Rose Court. Etternavnet har hun fått etter sin far, Lee Court. Paret bor sammen med Leemings sønner Alfie (4) and Charlie (3).

Det var først etter fem dager, da dattera testet positivt for covid, at hun for alvor ble bekymret. Leeming sier hun ble «sjokkert» over hvor fort dattera ble dårlig, for hun hadde vært stabil 24 timer tidligere.

Lot henne slippe

Mor og datter ble overført til prematuravdelingen ved Royal Preston Hospital. Den lille som bare veide 1,76 kg, skal ha hatt svært lav hjerterytme og lave oksygennivåer.

- Den 21. oktober ble hun brått dårligere. De sa at vi burde gå inn til henne og være med henne, fordi de ikke var sikre på om hun kom til å klare seg gjennom natta, forteller mora.

CORONATEST: Det er flere ting du må tenke på når du skal ta en coronatest selv. Vi viser vi deg hvordan det skal gjøres. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Dattera skal ha blitt stadig dårligere, og dagen etter tok familien den hjerteskjærende beslutningen om å slå av maskinene som holdt henne i live.

Ifølge mora skal legene ha sagt at skadene var for store, og at det beste for henne ville være å la henne slippe. Men familien fikk noen siste timer sammen med babyen før hun døde.

- Angrer ikke

Leeming sier at hun ikke angrer på beslutningen om å avstå fra vaksinering, ettersom hennes partner Lee også testet positivt for viruset til tross for at han var fullvaksinert.

- Jeg vet ikke om det hadde utgjort noen forskjell. Jeg tenkte på det: «Hva om jeg hadde tatt den?. Ville hun fremdeles vært her i dag? Hva om det var min feil?». Men jordmora mi sa til meg at jeg ikke må tenke sånn. Jeg kunne ha fått covid etter vaksinasjonen uansett, eller enda verre, hvis jeg hadde tatt den og noe hadde skjedd likevel, så ville jeg ha skyldt på vaksinen, sier hun til avisa.

Katie Leemings venninne Simone Threlfall har opprettet en GoFundMe for å samle inn penger til å dekke noe av kostnadene for begravelsen.

Startet innsamlingsaksjon

Hun forteller til The Blackpool Gazette at selv om det ikke fantes noen ting hun kunne gjøre for å ta vekk familiens smerte, så ville hun hjelpe sin venninne med det økonomiske.

LONGCOVID: Hilde Demroen (45) og sønnen hennes Edwin (6) fikk påvist coronaviruset i slutten av mars i år. Begge to er fortsatt preget. REPORTER: Sondre Andreas Wedøe Nodland / Dagbladet. VIDEO: Kristin Svorte. Vis mer

- Dessverre hadde baby Ivy-Rose en vanskelig start på livet, da hun også testet positivt for covid-19 i tillegg til å ha andre komplikasjoner fordi hun ble født prematurt, skriver Threlfall.

Threlfall understreker at kostnadene for selve begravelsen vil bli dekket, men at babyens foreldre selv vil måtte dekke kostnadene for ytterligere ting, sånn som gravsteinen og en begravelsesvogn trukket av hester.

- De vakreste fotavtrykkene var ikke her så veldig lenge, men de har etterlatt massive avtrykk i hjertene til sine nærmeste og de som står nær familien. Jeg ville blitt så glad hvis disse pengene, uansett hvor store donasjonene er, går til å skape vakreste avskjeden til et så vakkert lite ansikt, skriver hun.

En talsperson for Blackpool Teaching Hospitals NHS Foundation Trust har også uttrykt sine kondolanser overfor familien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer