Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Premiereklar som landssviker

NITTEDAL (Dagbladet): Stig Henrik Hoff (31) utdannet seg egentlig til kokk, og visste ikke at han skulle bli bedre kjent som landssviker. Men snart ser vi ham som russisk spion i etterkrigstidas kalde klima.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske filmen «Brent av frost» er nemlig klar for premiere. 19. august, under Filmfestivalen i Haugesund, skal Stig Henrik Hoff for første gang se seg selv som spion for Sovjet i etterkrigstidas Finnmark. En rolle som er spunnet over virkelige personers liv, mennesker som syntes det var vanskelig å kutte over nære bånd og kameratskap til russerne etter at freden kom. Og som ble infiltrert som spioner i Norge for kommunistmakten.

- En sterk film. Det skjønte jeg med en gang. Jeg leste manus og bare tenkte «yes, denne er min». Så fikk jeg rollen fordi jeg er så jævlig stygg, flirer Stig Henrik.

En kjærlighetsfilm

I hans idylliske lille hage utenfor huset i Nittedal løper to små døtre etter en leken kattunge. Det er langt til nærmeste krigssone og etterkrigstida føles fjern. Men hovedrolleinnehaveren i «Brent av frost» har levd tett på vår kalde, nære fortid.

Det er ingen klassisk spionfilm. Først og fremst har manusforfatterne Alf R. Jacobsen og Knut Erik Jensen laget en historie som viser hvor utholdende sterk kjærlighet er. Men det er mange personlige og politiske spenninger i grenselandet mellom Sovjet og NATOs siste skanse øverst i Norge.

Knut Erik Jensen, som er regissør og tidligere prisbelønt for filmen «Stella Polaris», har arbeidet med etterkrigs-tematikken tidligere. Det har også medforfatter Alf R. Jacobsen som nå er redaktør i NRKs «Brennpunkt»-redaksjon.

- Dette er virkelig en film som har en historie å fortelle. Desuten er det deilig å spille en ordentlig mann. En finnmarking som er fisker, som banner og er macho, sier han.

Simon, som spionen heter, er en sammensatt karakter og lever et vanskelig dobbeltliv.

- Han er en ensom ulv. Han er fandenivoldsk, hemmelighetsfull, han er en sjarlatan og en gambler. En fisker og en tivolimann. Men gjennom hele livet sitt føler han denne sterke kjærligheten til barndomskjæresten Lillian, forteller Stig Henrik.

Lillian spilles av Gøril Mauseth.

Røtter i Finnmark

Stig Henrik er sønn av den avdøde visesangeren Trygve Hoff. De nordnorske røttene er i orden. Han er født i Vadsø og bodde i Berlevåg til han var sju år.

For å rehabilitere dialekten var han i Gjesvær en måned før innspillingen startet. Og oppdaget at landsdelen sto ham nærmere enn han ante.

- Dialekten kom på plass ganske raskt. Og når jeg så landskapet og naturen husket jeg plutselig masse fra jeg var liten. For rollens del var det viktig å snakke med folk om hvordan de opplevde etterkrigstida. Finnmarkingene glemmer ikke den brente jords taktikk så lett.

FANDENIVOLDSK: Stig Henrik Hoff spiller den temperamentsfulle finnmarkingen Selmer Nilsen.