Premiert med Dæhlie-middag

Etter å ha markert unionsoppløsningen, avsluttet det svenske og det norske statsministerparet med middag hos skikongen Bjørn Dæhlie på Eidsvold i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EIDSVOLD (Dagbladet): -  Det gode naboforhold mellom Norge og Sverige har utviklet seg så langt

at vi svensker elsker norske idrettsstjerner som om de var våre egne, sa Sveriges statsminister Göran Persson og nevnte blant annet Bjørn Dæhlie i sin tale.

Slik sett var det naturlig at det norske vertskapet, Bjørg og Kjell Magne Bondevik inviterte Persson og hans halvt norske hustru, Anitra Steen, til en privat og uformell middag hos Eidsvold-regionens store sønn, Bjørn Dæhlie. Han har kjøpt og pusset opp den gamle stasjonsbygningen på Eidsvold, og gitt det som en gang var Norges første jernbanehotell sin fordums glans tilbake både utvendig og innvendig.

Menyen

Der, med utsikt over Vorma, kunne det svenske og det norske statsministerparet med følge, nyte en utsøkt middag bestående av østers og kamskjell, hellefisk og en søt liten dessert.

-  Og vi som trodde at menyen ville bestå av vilt som jegeren Dæhlie selv har skutt?

-  Nei, det er jo litt utenfor jaktsesongen dette. Jeg torde ikke å dra fram noen gammal tiur, svarer skikongen.

Grønningen?

-  Deg har jeg talt om i dag, sa Göran Persson da han ble tatt imot av Dæhlie utenfor stasjonsbygningen der det ble tid til et gruppebilde med Dæhlie i midten med et statsministerpar på hver side.

-  Hvor er Harald Grønningen, spurte Göran Persson.

Både gjester og vertskap fikk forhåpentlig raskt varmen i seg etter den heller hustrige 1905-markeringen i parken som omgir Eidsvoldsbygningen. Statsministerfruene hadde riktignok kapper de kunne legge over skuldrene, og Kjell Magne Bondevik hadde god bruk for sin trekvartlange bunadsjakke, men Göran Persson i tynn dress hadde overvurdert temperaturen i det fine, men kjølige været, selv om han sa i sin tale at han og hustruen Anitra hadde følt en varmende gjestfrihet da de kom.

Rutinerte

Både Persson og Bondevik var rutinert elskverdige mot hverandre og sine respektive naboland både i sine taler og i en intervjurunde med Petter Nome fra scenen.

De to statsministrene er med alle sine ulikheter ikke uten fellesnevnere: Begge har slitt på meningsmålingene i det siste året.  Begge er gjenstand for hyppige spekulasjoner om når de går av, og hva de skal gjøre etterpå. Begge er opptatt av åndelige sanger. Perssons favoritt er «O store Gud», som han framførte sammen med Bondevik på Skavlan-sending forleden.

Ulike

Men selvsagt er de vesensforskjellige: Persson har fått sansen for det gode liv og kjøpt seg storgÅrd der han skal nyte pensjonistlivet, mens Bondevik sier han skal engasjere seg internasjonalt for verdens fattigste når han forlater statsministerkontoret. Persson er gift for tredje gang. Han hustru Anitra Steen er øverste sjef for det svenske Systembolaget.

Bondevik er fortsatt gift med sin Bjørg, som vi vel vanskelig kunne sett for oss som toppsjef på Vinmonopolet.Men det er en annen skål.

-  Ville du gitt slipp på Norge - med den kunnskapen du har i dag, ble Persson spurt av Petter Nome.

-  Naturligvis. Det nytter ikke å undertrykke et folks behov for frihet, svarte Persson og fikk en humrende bekreftelse fra publikum på at de var fornøyd med svaret.

BUNAD: Bjørg Bondevik i romsdalsbunad og Anitra Steen i en drakt, som trass i blågule farger, heter Norges-drakta. På hver sin side går Kjell Magne Bondevik og Göran Persson.