Presenterer Hurdal-erklæringen onsdag

Arbeiderpartiet og Senterpartiet er enige om en ny regjeringsplattform for Norge. Planen er å presentere plattformen på onsdag, avslører Støre fredag ettermiddag.

ENIGE: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum er enige om å danne regjering sammen. Video: NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HURDAL/OSLO (Dagbladet): Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har vært på Hurdalssjøen Hotell i over to uker og sondert og forhandlet.

Etter sonderingene forlot SV-leder Audun Lysbakken hotellet, mens Støre og Vedum fortsatte med sine respektive delegasjoner.

Nå er regjeringserklæringen i praksis ferdig forhandlet, selv om noen småting gjenstår. Partiene vil bruke helgen på finpussing og forankring i partiene.

Dagbladet er kjent med at Arbeiderpartiets stortingsgruppe er klare til å tre sammen «på kort varsel» søndag. Etter det Dagbladet erfarer, har store deler av regjeringsplattformen til og med vært klar i et par dager.

Støre og Vedum bekrefter fredag ettermiddag at plattformen likevel ikke legges fram før onsdag neste uke. Søndagen brukes til å gå opp detaljene i plattformen. Av respekt for at Erna Solberg skal få legge fram statsbudsjettet tirsdag, vil ikke Støre og Vedum presentere sitt prosjekt før dagen etter.

- Vi har tenkt at mandag samles Stortinget høytidelig. Tirsdag legger Erna Solberg fram statsbudsjettet. Vi har respekt for det. Hvis vi har mål om å ta over torsdag, kan vi legge fram vår politikk onsdag, sier Støre.

Lekkasjene fra forhandlingsrommet har vært styrt, og svært få antallet.

Hurdal-erklæringen

I går kveld kom AUF-leder Astrid Hoem og leder for Senterungdommen Torleik Svelle til Hurdal for å bli briefet om detaljene i plattformen.

- Det blir spennende å se hva de har kommet fram til, fortalte Hoem, samtidig som hun ikke ville svare på spørsmål om plattformen var ferdig.

De to ungdomspolitikerne overnattet på hotellet i Hurdal.

Det er vanlig å kalle opp regjeringsplattformer etter stedet de ble framforhandlet. I så fall vil regjeringen Støre styre på Hurdal-erklæringen.

Støre fortalte lattermildt på den innledende pressekonferansen før sonderingene at det var Vedums forslag å legge forhandlingene til Hurdal.

- Trygve fortalte meg at han ble laget her, sa Støre til stor latter fra både Vedum og pressen.

Vin til maten

Det er nå lave skuldrer i forhandlingsdelegasjonene. Dagbladet er kjent med at forhandlingene har fortsatt etter middag og gått til seint på kvelden gjennom uka.

Fredag kveld er det imidlertid en forventning om at man kan ta seg et glass vin til maten og nyte resultatet av det harde arbeidet, etter det Dagbladet forstår.

Hurdalssjøen Hotell har i så fall alle fasiliteter hvis delegasjonene skulle ønske noe mer også etter maten.

Intern deadline

Presenteres Hurdal-erklæringen søndag vil det være praktisk av mange årsaker og det har lenge blitt sett på som en intern deadline, selv om begge partier har hatt lave skuldrer hvis forhandlingene skulle strekke ut.

Kongen foretar mandag den høytidelige åpningen av Stortinget og leser opp Trontalen. Tirsdag legger Solberg-regjeringen fram sitt siste forslag til statsbudsjett.

Det nye Stortinget vil da være i full sving med både trontaledebatt og finansdebatt.

Skulle forhandlingene fortsatt utover neste uke, ville det bydd på både praktiske problemer med mye reising mellom Hurdal og Oslo og stadig flere spørsmål om når partiene kunne presentere en enighet.

GOD STEMNING: Det var god stemning under sonderingssamtalene mellom Jonas Gahr Støre, Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken ved Hurdalsjøen. Video: NTB Vis mer

Støre-garanti

Det var ordknappe partiledere Dagbladet møtte utenfor Hurdalssjøen Hotell i går kveld.

- Hver dag er jo ett skritt nærmere. Det sier seg nesten selv, var Vedums visdomsord, mens Støre slo fast følgende:

- Vi kommer til å bli ferdige.

Lørdag velges ny stortingspresident der Arbeiderpartiets Eva Kristin Hansen er ventet å bli valgt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer