Presenterer plan for vaksinepass

EU-kommisjonen legger fram et forslag som vil la vaksinerte reise karantenefritt.

VAKSINEPASS: EU-kommisjonen vil legge frem et forslag om coronapass. Foto: Markus Scholz / AP / NTB
VAKSINEPASS: EU-kommisjonen vil legge frem et forslag om coronapass. Foto: Markus Scholz / AP / NTB Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 110 000 +444
innlagt194 -5
døde 737 +3
påvist smittet 145 000 000+899.8K
døde 3 070 000 +13.7K
Se mer

EU-kommisjonen vil onsdag legge fram et forslag om coronasertifikat som lar innehaveren reise karantenefritt innen unionen, skriver Financial Times.

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen opplyste i begynnelsen av mars at hun ville foreslå et slikt sertifikat, som også omtales som vaksinepass.

Ifølge Financial Times kommer forslaget om et «digitalt grønt sertifikat» på bordet onsdag.

Slipper karantene

Sertifikatet vil bli gitt til personer som enten kan bevise at de er vaksinert, kan legge fram negativ coronatest eller som kan dokumentere at de er friske etter å ha vært smittet tidligere.

Sertifikatet skal sikre innehaveren mot å bli pålagt karantene ved reiser til andre EU-land.

Det er særlig land som Hellas, som har en stor og viktig turistnæring, som har vært pådrivere for innføring av slike sertifikater og helst før sommersesongen.

Uenighet

Vaksinepass var tema på et EU-toppmøte i slutten av februar, og blant dem som tok til orde for å innføre det, var Tysklands statsminister Angela Merkel.

- Alle er enige om at vi trenger vaksinesertifikater, sa hun etter toppmøtet.

Frankrike har vært skeptisk til innføring av slike vaksinepass og mener at ordningen vil diskriminere dem som står sist i køen for å få vaksine.

Det er også uenighet i EU om hvilke vaksiner man må ta for å få et sertifikat, ettersom medlemslandet Ungarn har tatt i bruk russisk og kinesisk vaksine som ikke er godkjent i EU.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer