Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Presenterte ny regjering med håp om å vinne neste valg

Men Erna Solberg utelukker ikke utskiftninger underveis.

- FORNØYD: Statsminister Erna Solberg var fornøyd da hun presenterte de nye statsrådene tirsdag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- FORNØYD: Statsminister Erna Solberg var fornøyd da hun presenterte de nye statsrådene tirsdag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Erna Solberg omtaler den endrede regjeringen som ikke-sosialistisk, ikke borgerlig.

- Det er den første ikke-sosialistiske flertallsregjeringen siden 1985. Det blir bra for Norge, sa Solberg under pressekonferansen etter at statsrådene hadde blitt presentert på slottsplassen foran et samlet pressekorps i formiddag.

HOLDT PRESSEKONFERANSE: Erna Solberg og de andre partilederne måtte svare på spørsmål fra pressen om kritikken som har kommet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HOLDT PRESSEKONFERANSE: Erna Solberg og de andre partilederne måtte svare på spørsmål fra pressen om kritikken som har kommet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det viktigste for regjeringen er å sikre bærekraften i Norge og et grønnere arbeidsliv. Vi skal bidra til at Norge blir et bedre land å bo i, fortsatte Solberg.

Statsministeren takket også Linda Hofstad Helleland (H) og Bård Hoksrud (Frp) for deres innsats. De er begge nå fjernet fra regjeringen.

- Jeg vil takke Bård Hoksrud for en kort, men god periode. Han har vært god til å knytte landbrukspolitikken til rovdyrforvaltningen. Han har vært en støttespiller og blir en samarbeidspartner fremover, sa Solberg.

DEMONSTRERER: Komiker Sigrid Bonde Tusvik demonstrerte da den nye regjeringen ble presentert tirsdag. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet / NTB Scanpix Vis mer

Linda Hofstad Helleland, har både vært kulturminister og barne- og likestillingsminister i to etapper under Solberg-regjeringen.

- Hun har jobbet mye med mange saker, og jeg vil trekke fram barnevernsreformen og tiltak hun har jobbet fram for å motvirke kroppspresset blant unge, sa Solberg.

Tøffe forhandlinger

Alle fire partilederne var kledd i svart for anledningen. Om det er tilfeldig vites ikke, men Erna Solberg og Siv Jensen åpner begge sine bemerkninger i dag med å understreke at forhandlingene mellom partiene har vært tøffe.

De siste dagene har det vært storm rundt Kjell Ingolf Ropstad (KrF) som er ny barne-og familieminister.

FOR ALLE: Leder for Fri – foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, Ingvild Endestad, håper Kjell Ingolf Ropstad blir en minister for alle. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet / NTB Scanpix Vis mer

En hel gjeng demonstrerte som «The Handmaid's Tale» utenfor Slottet i dag da de nye statsrådene ble presentert.

Det er særlig KrFs gjennomslag for abortlovgivningen det demonstreres mot. Ifølge politiet i Oslo var det rundt 180 demonstranter.

Det har heller ikke gått upåaktet hen at likestilingsområdet er blitt fjernet fra familieministerposten.

Under pressekonferansen sa statsministeren at det var Trine Skei Grande som ba om å få likestillingspolitikken.

- KrF har et sterkt engasjement for tro- og livssynspolitikken, og derfor flyttes disse oppgavene til barne- og familiedepartementet. Da vi gikk opp grenseoppgangene i departementene, ønsket Trine Skei Grande å overta likestillingspolitikken. Derfor flyttes dette til kulturdepartementet, sa Solberg.

- Glemmer ikke de skeives rettigheter

- Vi glemmer ikke de skeives rettigheter. Vi må jobbe for at man skal kunne elske hvem man vil, sa Skei Grande selv under pressekonferansen.

Til Dagbladet uttalte Grande at hun tror at Kjell Ingolf Ropstad kunne ha vært likestillingsminister.

- Kan vi ha en likestillingsminister som sier at «kan du bære fram et barn kan du bære fram to»? Det er vel ikke likestilling i 2019?

- Nå har han sagt unnskyld for dette utsagnet, svarte Skei Grande.

- Kan bli utskiftninger

Solberg utelukket ikke at det også kan bli utskiftninger i denne regjeringen etter hvert. Da av mer naturlige årsaker som familieforøkelse.

- Jeg håper det blir størst mulig permanent, men det kan også bli utskiftninger underveis, sa statsministeren.

Likevel understreket hun at hun er fornøyd med mannskapet hun har samlet, og at hun vil vinne valget i 2021 med denne regjeringen.

De siste dagene har det vært storm rundt Kjell Ingolf Ropstad (KrF), som blir ny barne-og familieminister og Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp), som blir ny beredskapsminister i Justisdepartementet.

Under dagens pressekonferanse fikk Solberg spørsmål knyttet Smines Tybring-Gjeddes kritikk mot norske journalister og norske medier. Blant annet har hun uttalt at journalister i Norge er ondsinnede.

- Dette kan hun få svare for selv, men man må ha respekt for at man kan ha forskjellige opplevelser av møter med pressen, svarte Solberg pressen.

Da Tybring-Gjedde selv ble konfrontert med dette, svarte hun:

- Jeg kan ikke huske at jeg har sagt nei til journalister og uttalelsen kom etter en personlig hendelse. Jeg kommer til å stille opp. Jeg ikke redd for journalister, sier hun.

Trøndere har vært godt representert

Trøndelag Høyre har uttrykt skuffelse etter at det ble kjent at Linda Hofstad Helleland går av som barne- og familieminister til fordel for Kjell Ingolf Ropstad (KrF). Hellelands avgang betyr at det ikke blir noen fra Trøndelag Høyre i regjeringen.

Før Solberg skulle presentere den nye regjeringen i dag hadde ledelsen i Trøndelag et ekstraordinært møte. Der samlet de seg om en protest som er sendt til statsministeren.

- Jeg forstår at de er skuffet over at det ikke er noen trønder i regjeringen, men vi har hatt fem trøndere i denne regjeringen tidligere, sier statsministeren før hun tilføyde:

- Og uansett hvor lenge man har bodd i Oslo klarer man ikke å ta trønderen ut av Trine (Skei Grande journ. anm).

PÅ EGNE BEIN: På spørsmål om hvordan det blir å sitte i en regjering ektemannen er offentlig kritisk mot, svarer den nye sikekrhetsministeren Ingvil Smines Tybring-Gjedde at hun står på egne bein og ber om spørsmål basert på hennes bakgrunn og det hun har gjort. Video: Jørgen Gilbrant Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!