President Barack Obama innfører nye sanksjoner

Angriper Putins nære krets av oligarker for å ramme russisk økonomi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Barack Obama kunngjorde torsdag nye sanksjoner mot russere, og offentliggjorde en liste med 20 navn som vil bli rammet av sanksjoner.

Flere av disse tilhører president Vladimir Putins innerste krets. Hensikten er å trekke ei linje for hva vesten kan akseptere, og straffe Russlad for annekteringen av Krim-halvøya.

De 20 som nå rammes av sanksjoner kommer i tillegg til de 11 som allerede er rammet av amerikanske straffetiltak.

Kremls grå eminense Men de nye navnene tyder på at USA fortsatt velger å være relativt tilbakeholdne i sine reaksjoner. Den største fisken av maktmenn bak Putin, er Igor Seshin. Han kalles Kremls grå eminense, og omtales for lederen av de militære og KGB-mennene i Putins koalisjon. Han er også styreleder i det store statlige oljeselskapet Rosneft. Han er ikke på lista over dem som nå nektes innreise i USA, og får sin eventuelle bankkonto frosset. Det tyder på fortsatt tilbakeholdenhet.

USA innfører straffetiltak mot flere personer med nær tilknytning til president Vladimir Putin. President Barack Obama truer også med å innføre sanksjoner mot sentrale deler av russisk økonomi.

I første omgang retter de nye sanksjonene seg mot disse enkeltpersonene, og den russiske banken Bank Rossija som har vært innblandet i innlemmelsen av Krim i Russland.

- Russland bør vite at en videre opptrapping bare vil isolere landet ytterligere fra verdenssamfunnet, sier President Barack Obama.

I en kunngjøring i Det hvite hus torsdag truet Obama også med at Russland kan bli rammet av mer generelle økonomiske sanksjoner.
Ifølge Obama utgjør «de russiske truslene mot sørlige og østlige deler av Ukraina en farlig risiko som kan bidra til at krisen trappes opp».

Olje og gass På lista over de tjue personene som er gjenstand for sanksjonene, er Gennadij Timsjenko som er en av verdens største aktørene på olje og gassmarkedet.

Mektige finansmenn Også Putins stabssjef Sergei Ivanov er på lista, og brødrene Arkady Rotenberg og Boris Rotenberg som er mektige finansmenn som har beriket seg med flere milliarder kroner de siste årene gjennom lukrative avtaler for olje- og gassgiganten Gazprom og i forbindelse med OL i Sotsji.

Sergei Ivanov er den viktigse personen som er på USAs straffeliste. Han har gjennom en årrekke vært en av Putins mest betrodde menn, og har, som Putin selv, sin bakgrunn gra KGB i St. Petersburg. Han er nå Putins stabssjef i Kreml.

De som blir rammet av sanksjonene vil ikke kunne gjøre transaksjoner i dollar, de vil få eventuelle midler i USA frosset og vil bli nektet å gjøre noen form for forretninger i USA.

Russland på sin side var rask med å svare ved å innfører sanksjoner mot flere amerikanske politikere, rett etter at president Barack Obama varslet sanksjoner mot flere russere.

Russlands svar Den russiske listen over personer som ikke lenger er velkomne i Russland, inneholder ni navn på regjeringsmedlemmer og kongressmedlemmer.

Blant dem er de republikanske politikerne John McCain, som er tidligere presidentkandidat, og John Boehner, leder i Representantenes hus. Også senator Harry Reid fra Demokratene og Obamas sikkerhetsrådgiver Ben Rhodes er på listen.

- Det skal ikke være noen tvil. Vi vil gi et passende svar til ethvert fiendtlig framstøt, heter det i en erklæring fra det russiske utenriksdepartementet.

Flere av personene har personlige koblinger til Obama.