President Bush trapper opp

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bob Woodward skriver i sin siste bok at president George Bush ser på seg selv som en sterk, ensom mann med motstandere på alle kanter. Da en gammel venn beskrev ham slik valgnatta i 2004 etter at det ble klart at senator John Kerry ikke kom til å bestride valgresultatet i Ohio, brast presidenten i gråt.

Det er blitt gjenstand for mange kommentarer at Bush natt til i går innrømmet feil i Irak, deriblant at det var satt inn for små styrker til å etablere kontroll. Denne presidenten innrømmer ellers ikke feil, han ser slike innrømmelser som et tegn på svakhet. I stedet har han lovet amerikanerne «seier» og holdt fast ved at «vi vinner». Da hans nye, påtroppende forsvarsminister Robert Gates, kom til høring i Kongressen og svarte et klart «nei» på spørsmålet om USA vinner i Irak, var presidentens versjon dagen etter at «vi taper ikke».

Talen han holdt natt til går norsk tid, var forhåndsvarslet som lansering av en ny strategi. I stedet fikk amerikanerne og resten av verden høre at presidenten vil sette inn mer av det som ikke har virket til nå. 20.000 nye soldater skal sammen med usikre, irakiske styrker, etablere lov og orden i Bagdad. Noe som likner på lov og orden i Bagdad har det ikke vært siden de irakiske departementene ble ranet og brent, og Iraks nasjonalmuseum ble fullstendig plyndret. Det nasjonale sammenbruddet avfeide daværende forsvarsminister Donald Rumsfeld som «litt uryddighet», og noe som alltid forekommer etter en avsluttet krig. Siden har Iraks hovedstad vært et voldshelvete på stigende kurs med mange tusen drepte i nattlige massakrer og selvmordsangrep.

President George Bush gjentar at det vil være en katastrofe dersom USA mislykkes i Irak. The New York Times konstaterer at den virkelige katastrofen er den krigen presidenten startet, og at den for lengst har mislyktes.Heller ikke nå, etter omfattende revisjonsarbeid i Washington, er president Bush i stand til å legge fram en troverdig plan for hvordan USA skal få avsluttet den krigen han folkerettsstridig startet i 2003.