President Bush

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Årets valg av amerikansk president ble avgjort av landets høyeste domstol som delte seg langs dens kjente ideologiske delelinje, og vil bli husket som det valget der en konservativ høyesterett ga seieren til den konservative kandidaten uten å telle tusenvis av avgitte stemmer. Retten gjorde dette ved først å stanse den pågående opptellingen og deretter avgjøre det hele ved å konstatere at tida var brukt opp. Denne utgangen på valget har skapt mye bitterhet.
  • Ved første øyekast kan all bitterheten se ut til å gjøre det umulig for den nye presidenten å regjere. Men når George W. Bush overtar det embetet han mener Bill Clinton stjal fra pappa Bush ved valget i 1992, følger han etter en som tydeligere enn noen har demonstrert hvor slitesterkt det amerikanske presidentembetet er. Når eden først er avlagt for høyesterettsjustitiarius, selv med årets bitre vri på seremonien, er det mest av alt opp til presidenten selv og hans politiske evner.
  • Om George W. Bush har det som skal til, er et annet spørsmål. Den lange dragkampen om de 25 avgjørende valgmennene fra Florida har gitt den amerikanske befolkningen en enestående mulighet til å studere George W. Bush i en vanskelig situasjon uten den beskyttelsen som følger med presidentembetets verdighet. Bush har nesten vært skjult bak farens gamle hauker. De gangene den kommende presidenten har stått fram selv, har han ikke helt klart å fylle blådressen. I løpet av disse ukene er det blitt enda tydeligere at hans rådgivere i Det hvite hus og i regjeringen vil få svært selvstendige roller å spille.
  • I valgkampen har George Bush framstilt seg selv som en samlende kandidat på tvers av partilinjene. Han har ikke vist noe av dette i den rå kampen om seieren i Florida der alle mulige juridiske og politiske hindringer er blitt lagt i veien for en fullstendig opptelling av velgernes stemmer. Om han likevel er i besittelse av vilje og evne til forsoning, vil vise seg i hvordan han behandler de vanskeligste politiske sakene som høyreaktivistene i hans parti nå ønsker å fremme.