President Chávez' oljesmurte revolusjon

President Hugo Chávez har til sammen brukt 1800 milliarder oljekroner på ulike sosiale prosjekter. På søndag regner han med gjenvalg, men opposisjonens kandidat Henrique Capriles vil noe annet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demonstrasjonen er over, mørket senker seg, og Avenida Bolívar i sentrum av Caracas, vender tilbake til sin normale larmende trafikkstøy. Unge chavister har nettopp avsluttet demonstrasjonen til støtte for sin helt og politiske fyrtårn, president Hugo Chávez(58).
 
Felicia Torres( 18) er ikke et sekund i tvil om at på søndag vinner han valget og knuser opposisjonens kandidat Henrique Capriles:

- Jeg elsker ham. Ingen har gjort mer for Venezuelas fattige enn president Chávez, forteller Felicia Torres til Dagbladet.

Hun er sammen med ei venninne og en kamerat, alle iført chavistenes røde t-skjorter med inskripsjonen «Ja til Chávez».

Tapper landets olje
President Hugo Chávez har gjort mer for Venezuelas fattige enn noen annen president eller politiker i Venezuela. Siden han ble valgt til president i 1998 har han brukt ufattelige 1800 milliarder kroner på sosiale prosjekter som helse, utdannelse og boliger. Mer enn 20 millioner venezuelanere, eller 60 prosent av befolkningen, nyter godt av hans sosiale investeringer.
 
Han har klart å redusere antall fattige med 50 prosent, Venezuela har den høyeste minimumslønningen i Latin-Amerika med 2500 kroner per måned, arbeidsledigheten er på 7,9 prosent, det finnes ikke analfabeter og landet har den minste lønnsulikheten i Latin-Amerika. Alt dette har Hugo Chávez fått til ved hjelp av det statlige oljeselskapet PDVSA og den ekstremt høye oljeprisen de siste årene. Uten oljeinntektene hadde hans sosialistiske bolivarianske revolusjon vært lagt i ruiner for mange år siden.

Skyhøy inflasjon
Enten elsker du Chávez, eller så hater du ham. Det finnes ingen mellomting. Familier er splittet og vennskap ødelagt.
 
Han har gjort mye for de fattige, men på bekostning av en skyhøy inflasjon som ligger rundt 30 prosent. Landets eksport består 95 prosent av olje, og det betyr at han ikke har investert i landets industri. I dag er 70 prosent av varene, inkludert matvarer, importert fra land som Brasil og Argentina.  Og verst av alt er den økende kriminaliteten i landet, og da særlig i hovedstaden Caracas, som er en av verdens voldeligste byer.

Gud, Karl og Simón
Hugo Chávez er ikke som presidenter flest. Eller for den saks skyld, folk flest. Han er en energibunt som holder det gående døgnet rundt. Det vil si, ikke de tre timene han sover. Han holder kroppen oppe med over 20 kopper kaffe per dag, han røyker litt, men aldri offentlig. Han er lunefull, sliter med familien, men innrømmer det aldri. Det absolutt verste han vet er å bli motsagt, da kan han eksplodere, for så å gråte en skvett. Han er blitt operert for kreft tre ganger, i all hemmelighet i Cuba, men sier nå at han er helt frisk.

President Chávez har tre forbilder: Gud, Karl Marx og Simón Bolívar, den søramerikanske revolusjonshelten som sloss mot det spanske overherredømmet på begynnelsen av 1800-tallet. Det er denne miksen, denne latinske cocktailen, som han kaller for den bolivarianske revolusjonen. Ingen teori, aller mest en drøm.

Knuser drømmen
Og for første gang siden 1998 har opposisjonen, som består av et titalls ulike partier, klart å samle seg om en kandidat, den 40 år gamle advokaten og politikeren Henrique Capriles. Han har reist rundt og drevet valgkamp i 20 av landets delstater, han er et arbeidsjern som bare sover i tre til fire timer, faktisk like lenge som president Chávez:

- Dette er Davids kamp mot Goliat. Husk at mens Hugo Chávez har ubegrenset med tid på landets statlige fjernsynskanaler, har jeg fått tildelt tre minutter daglig. Men jeg vinner, fordi folk er gått trøtt på de gamle slagordene, de er lei av køene i supermarkedene som har tomme matvarehyller, de er forbanna på alle strømbruddene, og de vil ha trygghet i hverdagen, forteller Henrique Capriles til utenlandske journalister.

På søndag går 19 millioner venezuelanere til stemmeurnene for å velge mellom de to kandidatene. Vinneren sitter i sju år, og de siste meningsmålingene gir Hugo Chávez et ledelse på 5-10 prosentpoeng, men målingene må tas med ei klype salt.

Bilde:

- Uten president Hugo Chavez hadde Venezuela vært kjørt i grøfta, sier Felicia Torres, omkranset av sine venner. ( Foto: Arne
Halvorsen)

Tomme hyller i supermarkedene er baksida av medaljen. Venezuela må importerer de fleste matvarene. ( Foto: Arne Halvorsen)