President eller ikke?

Det oppsto full forvirring på første dag av det viktige Loya Jiga-møtet i Kabul i Afghanistan tirsdag, da interimsregjeringens leder Hamid Karzai trodde han var valgt til president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Møtet åpnet et døgn forsinket etter strid mellom fløyer som støtter henholdsvis Karzai og den hjemvendte eks-kongen Mohammed Zahir Shah. Zahir Shah ga imidlertid avkall på noen form for lederverv og stilte seg bak Karzai.

Under møtet erklærte Karzai, leder for interimsregjeringen, at han var valgt til president.

- Det er slutt. Forsamlingen stemte på meg, sa Karzai. Utsagnet skapte forvirring, og mange delegater var opprørt og forvirret da de strømmet ut av det store teltet, opprinnelig brukt på en ølfestival i München.

Men senere rykket en talsmann for Karzai ut og sa at hans sjef hadde misforstått det som skjedde under åpningsseremonien.

- Situasjonen var forvirrende. Karzai trodde publikums applaus betydde at de stemte på ham. Senere fant de ut at det var en feil, sa Youysuf Nooristani.

- Påvirkning utenfra

- Nå som Loya Jirga har en sjanse, ønsker jeg å si at jeg gir det min fulle støtte, og erklære at jeg ikke har noe ønske om å gjeninnføre monarkiet, sa eks-kong Zahir Shah i talen til storrådet.

Særlig pashtunske delegater var skuffet over at Zahir Shah kastet inn håndkleet, selv om Hamid Karzai også er pashtuner. De mente at to pashtunere burde ha ledende posisjoner i en ny regjering. Noen truet med å forlate møtet.

- Kongens støttespillere er opprørte og skuffet. De liker ikke at avgjørelsen om hvem som skal styre Afghanistan blir tatt utenfor Loya Jirga-teltet, sa Gulab Mangal.

- Oppfatningen er at det har vært et utenlandsk påtrykk, sa han.

USA i kulissene

Ifølge forsker ved Universitetet i Oslo, Kristian Berg Harpviken er USAs aktive rolle problematisk fordi den kan svekke legitimiteten til storrådet.

- Dersom folk får inntrykk av at de viktigste avgjørelsene i realiteten ble tatt før storrådet begynte, vil de avgjørelsene den tar kunne få mindre autoritet, sier Harpviken.

Zahir Shah skal til å begynne med ha tenkt å erklære seg villig til å stille til valg som president, men ifølge observatører ombestemte han seg etter press fra USA. Hvis pashtuneren Karzai blir president, kan stillingen som regjeringssjef gis til en tadsjik.

Den nye presidenten skal lede arbeidet med utformingen av en ny grunnlov, og forberede valg.

Rabbani trakk seg

En annen som trakk sitt kandidatur før Loya Jirga begynte, er tadsjiken Burhanuddin Rabbani, tidligere afghansk president og en viktig leder i Nordalliansen. Hans begrunnelse var den samme som eks-kongens: Et ønske om at Karzai skal fortsette som statsleder.

Den eneste aktuelle kandidaten som da gjensto ved siden av Hamid Karzai, var en kvinnelig lege, Masooda Jalal, som ble ignorert da hun forsøkte å tale.

Også innenriksminister Yunis Qanuni tilbød seg å gå av for å dempe politiske spenninger, det ble sagt at det samme gjelder utenriksminister Abdullah Abdullah - begge disse er også tadsjiker

«Nasjonens far»

Under møtet foreslo Karzai å belønne den tidligere kongen med tittelen «Nasjonens far», og utstyre ham med en rekke seremonielle funksjoner.

Blant disse oppgavene foreslo Karzai inspeksjoner av forsvaret og utdeling av statens fortjenstmedaljer, blant annet.

Representantene i Loya Jirga klappet i hendene og ropte «Gud er stor», da eks-kongen entret podiet for å tale. Men den moderne teknikken i ølteltet hadde verken eks-kongen eller Gud helt makt over. Da Zahir Shah erklærte Loya Jirga for åpnet, falt lyden ut i overføringen i den nasjonale TV-kanalen.

- Jeg har aldri sett ham tale, og i landet vårt er han en viktig mann. Det må være Guds vilje at vi av en eller annen grunn ikke får høre denne gamle kongen snakke, sa en soldat fra Nordalliansen som fulgte TV-overføringen i foajeen på Inter-Continental hotell.

Loya Jirga skal etter planen vare i en uke. Regjeringen som settes sammen i løpt av storrådet skal regjere i to år.

(NTB)

Det er over 200 kvinnelige delegater på den viktige Loya Jirga-samlingen i Kabul i Afghanistan, men på Jirgaens første dag var interessen langt større for striden om hvem som skal lede landets nye overgangsregjering, enn for uttalelsen som noen kvinner leste høyt under åpningen.