President Hagen

Forleden lente Carl I. Hagen seg fram over skrivebordet i gromkontoret i Stortinget, som han kastet Høyre ut av, og sa til seerne som fulgte TV2-nyhetene, at han som en av landets ledende politikere godt kunne tenke seg å avslutte karrieren som statsråd. Han kroet seg enda litt mer i den varmen som Anne Enger Lahnstein slapp ham inn i.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå er det ikke sikkert at Hagens drøm er å bli for eksempel samferdselsminister eller justisminister med Petersen eller Bondevik som sjef. Det kan like gjerne være jobben til stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl han sikter mot etter valget i 2001. Forutsetningen er at velgerne gir fortsatt borgerlig flertall på Stortinget slik de har gjort ved alle valg siden 1981. Det åpner for at Fremskrittspartiet inngår en avtale om å støtte en bred borgerlig regjering.

  • Nå sier Høyres Per-Kristian Foss at det var nettopp dette han ville invitere til samtaler om. Riktignok hørtes det ut som om Foss snakket om en bredest mulig sammensatt regjering. Og parlamentarisk leder i Sp, Johan J. Jacobsen, tok prompte på seg å skyte utspillet ned ved å avvise en regjering som spenner fra Sp til Frp. Men glemte ikke Johan J. i farten samtidig klart å avvise en regjering som spenner fra Senterpartiet til Høyre?
  • Høyre-leder Jan Petersen skjente pliktmessig på Foss for tidspunktet, men tilsto at partiledelsen hadde snakket om disse tingene. Per-Kristian Foss er en erfaren politiker. Han vet alt det som er verd å vite om utspill og timing. Det demonstrerte han til gagns da han brukte talerstolen i Oslo Høyre til å fortelle at han er homofil og har levd i et fast forhold i 20 år. Dette handler ikke om solospill, men om profesjonelle politikeres bearbeiding av medier og opinion. Tanken på et tettere samarbeid med Fremskrittspartiet som en del av en stabil, borgerlig regjerings parlamentariske grunnlag, må luftes tidlig og innarbeides gradvis, dersom den skal ha en sjanse.
  • Carl I. Hagen har gjort sin del av jobben ved å utnytte valgresultatet fra 1997 med dyktighet og langsiktighet. Han har nå holdt Bondevik ved makten ved to budsjetter og ett kabinettsspørsmål. Nå sist sørget Hagen for at Høyre ikke kunne falle for fristelsen til å felle regjeringen ved tidlig og glassklart å frikjenne Fjærvoll i telefiaskoen. Hagen mistet litt av kontrollen over pitbullene Hedstrøm og Kleppe i valgkampen, men tok oppvasken og knuste en del av partiets dekketøy ved å si at han ikke stilte opp som Hedstrøms forlover i sin tid fordi han var Hedstrøms venn, men bare fordi det var valgkamp.
  • Det er et av politikkens paradokser at det var Anne Enger Lahnstein som åpnet muligheten for at Hagen faktisk kan lykkes med å fullføre sin lange marsj helt fra politisk paria til president. Lahnstein la all skyld for sin skarpe kursendring høsten 1998 i forhold til formalisert samarbeid med Frp, på Jagland, fordi han på Arbeiderpartiets landsmøte åpnet for et budsjettkompromiss med Høyre. Den kursomleggingen slapp for alvor Hagen inn i varmen. Torsdag var Hagen på nytt regjeringens varme forsvarer mot Jagland, Petersen og særlig den, i Hagens munn, upålitelige Göran Persson.
  • Som stortingspresident ville Hagen få hovedstadens absolutt fineste kontor og en formell posisjon rett under Kongen. Fru Eli kunne trone på forværelset om dagen og ved hans side på de røde løperne om kvelden. Carl I. Hagen har pugget både konstitusjonen og Stortingets forretningsorden som om det var denne jobben han higet etter helt fra starten. Han elsker å pynte seg med kunnskapen, nå seinest i debatten om telefusjonen der han i stedet for å si «riksrett» rett fram, snirklet lett pompøst med «prosedyrene i henhold til paragraf 14a i Stortingets forretningsorden».
  • Skulle velgerne gi Hagen sjansen til å forfølge et slikt presidentprosjekt, vil han måtte ta noen skritt tilbake som partipolitiker. Lett hevet over det partipolitiske ståk som verdig vokter av grunnlov og forretningsorden, kan han i tilfelle presidere i fire år med framtredende plass ved alle nasjonens offisielle markeringer og anledninger. Før han ofrer seg helt og fullt for golfen som innvandrer i Spania.