Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- President Janukovitsj er åpenbart livredd for hva som kan komme til å skje

Dagbladets team i Ukraina om de desperate grepene mot demonstrantene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIEV/OSLO (Dagbladet): Mens by etter by i det vestlige Ukraina ble overtatt av opposisjonen i går, fortsatte voldsomme demonstrasjoner i landets hovedstad Kiev i natt.

Livredd - Jeg ble skutt på med tåregass da jeg tok bilder, og det virker som at politiet har satt inn støtet mot demonstrantene, sier Dagbladets fotograf Henning Lillegård i Kiev.

- Opposisjonen har tatt hele Vest-Ukraina, og president Janukovitsj er åpenbart livredd for hva som kan komme til å skje, sier Lillegård.

I vinduet over kan du i løpet av natta følge demonstrantene direkte. Det kan stadig høres en rekke smell, og flammene lyser opp natta.

Ifølge RT kaster demonstrantene bensinbomber, stein og fyrverkeri mot politiet, mens politifolkene svarer med gummikuler og sjokkgranater.

Mister kontrollen Det lokale politiet i en rekke byer er i en dramatisk skvis mellom å være lojale mot sentralregjeringen og president Janukovitsj, og å gi sin støtte til lokalbefolkningen som de er en del av.

I den vest-ukrainske «hovedstaden» Lviv skal det lokale sikkerhetspolitiet Berkut ha oppløst seg selv, og alle skal kollektivt ha sagt opp sine stillinger.

Dette skjedde etter at demonstranter på torsdag tok seg inn i byens guvernør-administrasjon, og tvang guvernøren, som er sentralregjeringens representant, til å skrive sitt oppsigelsesbrev. 

Det finnes nå knapt en regjeringstro stemme igjen i Lviv, som har omlag 730 000 innbyggere.

Demonstranter drept Det som har motivert folket i det vestlige Ukraina er drapene på demonstranter mandag, da minst fem ble drept, og rundt ti skal fortsatt være savnet etter at de ble tatt av det brutale opprørspolitiet Berkut. 

DRAMATISK: Scenene fra Ukrainia er dramatiske. Her forbereder folk seg på gateslag i Kiev. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
DRAMATISK: Scenene fra Ukrainia er dramatiske. Her forbereder folk seg på gateslag i Kiev. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

Hva som har skjedd med disse er uklart, men en ble funnet død i et skogholt utenfor hovedstaden Kiev.

Samtidig har president Janukovitsj lovet å bytte ut regjeringen i det ekstraordinære sesjonen i parlamentet som er annonsert tirsdag. 

Men samtidig som han kom med sin hittil største innrømmelse i denne dramatiske krisa i Ukraina, fortsatte Janukovitsj å true sine motstandere.

KAMPER: Demonstrantene kastet stein på politiet som stod på den andre siden av flammene i Kiev i natt.  Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
KAMPER: Demonstrantene kastet stein på politiet som stod på den andre siden av flammene i Kiev i natt. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

- Jeg vil gjøre alt jeg kan for å stanse denne konflikten, å stanse volden og gjenopprette orden. Hvis vi klarer å stanse de radikale på en minnelig måte, så vil vi gjøre det på en minnelig måte. Hvis ikke vil vi bruke alle lovlige metoder som Ukrainas lover åpner for, sa Janukovitsj til en gruppe prester, ifølge Kyiv Post. 

Det betyr blant annet å bruke de rigorøse lovene som er skreddersydd for å slå ned på demonstrasjoner som han fikk vedtatt i forrige uke, og som er grunnen til de voldsomme protestene mot ham som nå sprer seg som gressbrann i landet.

I FLAMMER: Det har i natt vært en rekke sammenstøt mellom politi og demonstranter i Ukrainas hovedstad Kiev. Foto: AFP Photo/Sergei Supinsky/NTB Scanpix
I FLAMMER: Det har i natt vært en rekke sammenstøt mellom politi og demonstranter i Ukrainas hovedstad Kiev. Foto: AFP Photo/Sergei Supinsky/NTB Scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart