President-kaos i Libanon

Lahoud har gått av - ingen til å overta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): På hans siste dag som president, erklærte Emile Lahoud (71) unntakstilstand og ga makten til hæren, melder BBC. Bakgrunnen er at libanesiske parlamentarikere ikke klarer å enes om hvem som skal overta presidentembetet.

Det er likevel tvilsomt om hæren vil ta makten. Ifølge grunnloven skal statsministeren overta dersom presidentembetet er ledig. Det er dette presidenten har prøvd å unngå ved å erklære unntakstilstand.

Blokkerte presidentvalget

De politiske motsetningene mellom presidenten og statsministeren er store. Mens statsministeren og majoriteten i parlamentet er pro-Vestlige, så er presidenten og opposisjonen Syria-vennlige.

Det er parlamentets oppgave å utnevne ny president, men alle forsøkene som har funnet sted de siste to månedene har blitt blokkert av Hizbollah og andre opposisjonelle grupper som ikke ønsker en pro-vestlig president i Libanon.

Mange libanesere frykter nå at de politiske urolighetene skal eskalere og at landet i verste fall kan bli kastet ut i et nytt blodbad, selv om begge partene har lovet å ikke ty til vold.

Unntakstilstand?

- Fordi det hersker unntakstilstand i hele landet fra og med 24. november 2007, så blir det opp til hæren å sikre landets interesser, erklærte presidentens talsmann Rafik Shalala.

EMILE LAHOUD: Ikke lenger president i Libanon. Men det er ingen andre heller. Foto: NASSER NASSER/AP/Scanpix
EMILE LAHOUD: Ikke lenger president i Libanon. Men det er ingen andre heller. Foto: NASSER NASSER/AP/Scanpix Vis mer

Hæren har så langt holdt seg nøytral i det politiske spillet. Presidentens uttalelse gir uansett ikke noe formell politisk makt til de militære, ettersom parlamentet ifølge grunnloven må godkjenne en slik erklæring. Ikke overraskende valgte parlamentet å forkaste presidentens erklæring.

- Den er verdiløs og strider mot grunnloven. Derfor er presidents erklæring om unntakstilstand ugyldig og må ses bort ifra, sier en talsmann for parlamentet til nyhetsbyrået AP.

President Lahoud ble sett på som den siste overlevningen av Syrias styre av landet og mange feirer nå avgangen hans. Syria styrte landet i 29 år, inntil internasjonalt press tvang Syria til å trekke ut styrkene sine i 2005.

Parlamentet skal etter planen holde et nytt presidentvalg den 30. november. Inntil den tid er Libanon i politisk limbo - partiene er uenige om det rår unntakstilstand, og landet mangler en president.

President-kaos i Libanon
FEIRER PRESIDENTENS AVGANG: I natt stømmet folk ut på gatene for å feire at Lahoud har gått av etter ni år som president. Mange anser presidenten som en overlevning fra Syrias styre av landet.