Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

President Karzais bror drept i Afghanistan

Skutt og drept hjemme av sin egen livvakt.

SKUTT OG DREPT: Ahmed Wali Karzai, halvbroren til Afghanistans president Hamid Karzai, er skutt og drept i sitt eget hjem i Kandahar. Foto: AP Photo/SCANPIX
SKUTT OG DREPT: Ahmed Wali Karzai, halvbroren til Afghanistans president Hamid Karzai, er skutt og drept i sitt eget hjem i Kandahar. Foto: AP Photo/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ahmad Wali Karzai, den afghanske presidenten Hamid Karzais yngre halvbror, er er skutt og drept hjemme av sin egen livvakt i Kandahar, bekrefter talsperson Zalmai Ayubi, talsmann for Kandaharprovinsen og Sedig Sediggi, en talsmann for innenriksdepartementet.

Også president Hamid Karai bekrefter dødsfallet under en planlagt pressekonferanse med Frankrikes president Nicolas Sarkozy.

- Dette er livet til det afghanske folket, sier president Hamid Karzai under en pressekonferanse, melder Al-Jazeera.

Skutt i magen og brystet Wali Karzai, leder av provinsrådet i Kandahar og en av Afghanistans mektigste menn, skal ha kommet ut fra badet da livvakten, identifisert som Sardar Mohammad, skjøt ham i magen og brystet med automatvåpenet AK-47.

Mohammad skal i tur ha blitt skutt og drept av andre livvakter på stedet, ifølge Al Jazeera.

Taliban tar på seg ansvaret for drapet og beskriver det som «en av sine største bragder», melder nyhetsbyrået AFP.

Kontroversiell Den afghanske presidentens halvbror var en kontroversiell figur. Beskrevet som en «lynavleder for kritikk rundt alt som er galt med myndighetene», var han en politisk hemsko for Karzai-administrasjonen, skriver nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Wali Karzai har blant annet blitt beskrevet som en krigsherre involvert i narkotikasmugling og på CIAs lønningsliste.

- Han var i praksis superguvernøren av sørafghanistan, sier Al Jazeeras James Bay.

USA advarte i mars i fjor om at de kunne drepe eller fange Wali Karzai om det på noe tidspunkt ble bevist at han forsynte opprørere med våpen eller assistanse, melder Al Jazeera.

President Karzai har gjentatte ganger forsvart halvbroren, og benektet påstander om at han var involvert i lyssky aktiviteter.

Forsøkt drept før Wali Karzai etterlater seg fem barn: To sønner og tre døtre. Den yngste ble født for én måned siden.

- Det er et ett måneder gammelt barn som aldri får se faren. Det gråter jeg for. Hvor mange foreldreløse og enker skal vi skape i dette landet? sier Rangina Hamidi, datter til borgermesteren i byen Kandahar, til AP.

Ahmad Wali Karzai har overlevd flere attentatforsøk, senest i 2009 da opprørere avfyrte raketter og åpnet maskingeværild mot en bilkortesje. En livvakt ble drept, men Karzai slapp unna uskadd.