President Kostunica forbannet

Jugoslavias president Vojislav Kostunica fordømmer utleveringen av Slobodan Milosevic. Utleveringen kan føre til politisk krise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utleveringen har utløst rasende kritikk fra Jugoslavias president Vojislav Kostunica, som skal ha hørt om utleveringen på TV.

Kostunica, som kaller seg en moderat nasjonalist, fordømte utleveringen i en TV-tale og kalte den grunnlovsstridig.

Bryter ut av regjering?

Han er ikke den eneste: Montenegros Sosialistisk Folkeparti (SNP) sitter i regjeringen sammen med reformpartiet DOS, men var tidligere alliert med Milosevic. De har konsekvent gått imot å utlevere ham og truet fredag med å bryte ut av koalisjonen og skape regjeringskrise.

- Dette er slutten på koalisjonen, sa SNPs leder Predrag Bulatovic.

SNP har seks medlemmer i den jugoslaviske regjeringen, inkludert statsminister Zoran Zizic.

Zizic kaller utleveringen ulovlig. Han advarer om at den truer føderasjonen mellom Serbia og Montenegro og gjør en fortsatt koalisjonsregjering nesten umulig.

Om lag 4.000 tilhengere av Milosevic, inkludert medlemmer av det ultranasjonalistiske Radikale partiet til Vojislav Seselj, samlet seg torsdag kveld til demonstrasjon mot utleveringen.

Ydmykende

Kostunica sa i sin fjernsynstale at utleveringen var en ydmykelse for Jugoslavia og kritiserte den serbiske regjeringen for å bruke ulovlige metoder for å sende Milosevic til Haag.

Han sammenliknet metodene med måten Milosevic styrte Jugoslavia på da han var landets uomtvistelige hersker.

Men Kostunica oppfordret likevel alle til å holde hodet kaldt. Selv om han ble overrasket over utleveringen, ønsker han ikke å risikere føderasjonen, og han var i de siste ukene selv kommet til at Milosevic på et eller annet tidspunkt måtte utleveres på grunn av Jugoslavias internasjonale renommé.

Utleveringen av Milosevic åpenbarer en klar splittelse blant dem som styrtet Milosevic i fjor, og mellom Kostunica og Djindjic. Kostunica frykter at utvisningen kan føre til at føderasjonen sprekker.

(NTB)