President lover hjelp til fjellklatrer

En 36 år gammel alpinist har sittet fast i Himalaya-fjellene i tre dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Slovenia ba Pakistan om hjelp mandag for å redde en slovensk fjellklatrer på en topp i Himalaya-fjellene, melder Associated Press. Utenriksminister Dimitrij Rupel sa at Pakistan vil bidra med redningsmannskap og helikoptere for å redde den 36 år gamle alpinisten Tomaz Humar.

Lav kroppstemperatur

Fjellklatreren er snart tom for proviant og har unormalt lav kroppstemperatur. Han sitter fast ved en iskledd fjelltopp omtrent 6000 meter over havet i Himalaya.

Fjellet heter Nanga Parbat, som oversatt fra urdu betyr "det nakne fjellet". På folkemunne heter toppen "dødsfjellet", et farlig fjell som ligger vest i Himalaya og lengst nord i Pakistan.

Humar skulle nå den 8125 meter høye fjelltoppen alene og dro ut på reisen torsdag. Han ble hindret da en hard kuldefront kom inn over fjellet.

President lover hjelp

- De pakistanske styresmaktene er fullt forpliktet til å redde klatreren vår og er fullt informert om situasjonen og redningsaksjonen, sier den pakistanske utenriksministeren i en uttalelse.

Den slovakiske presidenten Janez Drnovsek skal også ha kontaktet den pakistanske presidenten Pervez Musharraf. Sistnevnte lovte at både hæren og lokale politifolk skulle gjøre alt de kunne for å hjelpe den forfrosne fjellklatreren.