TROLLDOM:  Er Irans president knyttet til sort magi? Det spørsmålet går igjen på erkekonservative nettsider i landet. Ahmadinejad er blitt anklaget for mye opp gjennom tidene, men trolldomsanklagene avviser han på det sterkeste. Foto: REUTERS/Raheb Homavandi
TROLLDOM: Er Irans president knyttet til sort magi? Det spørsmålet går igjen på erkekonservative nettsider i landet. Ahmadinejad er blitt anklaget for mye opp gjennom tidene, men trolldomsanklagene avviser han på det sterkeste. Foto: REUTERS/Raheb HomavandiVis mer

President med trollmenn og ånder på laget

Maktkampen i Iran fører til anklager om sort magi i presidentens korridorer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Irans president Mahmoud Ahmadinejad er en omstridt skikkelse, så vel i utlandet som i sitt eget Iran. Der er han for tiden kraftig på kant med sin mektige ayatolla, men at presidenten driver med heksekunster er vel heller tvilsomt.

Men det er dette han nå blir beskyldt for av flere av landets mest konservative. Eller mer presist, en av presidentens nærmeste rådgivere og partnere i 25 år blir beskyldt for dette.

Det hele bunner ut i den kraftige konflikten mellom Ahmadinejad og ayatolla Ali Khamenei. Den startet da Ahmadinejad sparket landets etterretningsminister, noe som gjorde ayatollaen rasende. Til slutt måtte Ahmadinejad bøye etter for presset, og gjeninnsette ministeren Heidar Moslehi.

To trollmenn arrestert Ayatollaen viste rett og slett at det fortsatt er han som sitter ved makta, har internasjonale eksperter påpekt.

Men nå må Ali Khamenei kjempe mot fremmede, skumle og mørke krefter. Iallfall om vi skal tro de mest konservative i Iran.

Ifølge Al-Arabiya hevder nemlig flere erkekonservative nettsteder at Esfandiar Rahim Mashaie kan knyttes til sort magi. To «trollmenn» skal også være arrestert, uten at de blir koblet direkte til toppolitikeren.

Han har i en årrekke - mer enn 25 år - vært en av Ahmadinejads nærmeste i politikken. Makten han har i hjemlandet skal være svært så stor. Han er flere ganger blitt kritisert for å være alt for liberal, og også for å ha for mye makt.

- Skrøner Det gjorde at Ahmadinejad følte seg tvunget til offentlig å benekte at rådgiveren og partneren lefler med sort magi.

- De som de siste dagene har snakket om ånder i myndighetene, har fortalt skrøner, sier Ahmadinejad.

- Noen snakker om trolldom og ånder og knytter det til myndighetene. Hvordan kan de koble noe slikt opp mot dr. Ahmadinejad, landets president og en universitetsprofessor, spør visepresident Mohammad Reza Rahimi.

 PÅ KANT:  Forholdet mellom Ahmadinejad og ayatolla Ali Khamenei, som her henger på bildet bak presidenten, er heller dårlig for tiden. Foto: (AP Photo/IIPA, Sajjad Safari, File)
PÅ KANT: Forholdet mellom Ahmadinejad og ayatolla Ali Khamenei, som her henger på bildet bak presidenten, er heller dårlig for tiden. Foto: (AP Photo/IIPA, Sajjad Safari, File) Vis mer

De konservative kreftene anklager også Mashaie for å ha stått bak forsøket på å sparke landets etterretningsminister.

Luket ut støttespillere Ifølge kilder Al-Arabiya omtaler som informerte, skal etterretningsminister Heidar Moslehi ha begynt å vanne ut rekke i sitt departement. Han skal ha fått beskjed fra ayatollaen om å luke ut Ahmadinejads støttespillere.

Den etterfølgende konflikten har skapt politisk krise i Iran.

Flere minner Ahmadinejad på at han bare får sitte så lenge han er støttet av ayatollaene.

Men med trolldom som et ess i ermet kan han kanskje klare seg uansett.

 FIKK BLI:  Presidenten ville kvitte seg med etterretningsminister Heidar Moslehi, men ayatollaen satte foten ned for det. Foto: (AP Photo/Vahid Salemi, File)
FIKK BLI: Presidenten ville kvitte seg med etterretningsminister Heidar Moslehi, men ayatollaen satte foten ned for det. Foto: (AP Photo/Vahid Salemi, File) Vis mer