President Morsi utfordrer Egypts generaler

Egypts nye president, Mohamed Morsi, utfordrer de militære i en maktkamp ved å sammenkalle parlamentet igjen, som de militære oppløste i juni.

Tilhengerne av Egypts første islamistiske president, Mohamed Mursi, feirer ham på Tahrir-plassen i Kairo. Mursi har utfordret de militære og sammekalt de folkevalgte som de militære sendte hjem. Foto: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh
Tilhengerne av Egypts første islamistiske president, Mohamed Mursi, feirer ham på Tahrir-plassen i Kairo. Mursi har utfordret de militære og sammekalt de folkevalgte som de militære sendte hjem. Foto: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Parlamentet i hovedstaden Kairo er nå omringet av politi og militære. De skal tydeligvis hindre de folkevalgte fra å komme inn i bygningen. Presidenten i underhuset, Saad al-Katatni, sier de folkevalgte skal møtes ved middagstider tirsdag. Men det kan være de må forsøke å møtes et annet sted.

Presidenten utstedte et dekret søndag hvor han opphever et vedtak i De Væpnede Styrkers Øverste Råd om å oppløse underhuset i parlamentet. Militærrådet bygde på en avgjørelse i Grunnlovsdomstolen som erklærte valget til parlamentet for lovstridig, fordi medlemmer av politiske partier hadde stilt til valg til den tredelen av setene som var reservert for uavhengige.

Etter dekretet fra president Morsi satte Militærrådet seg til krisemøte. De har sammenkalt til nytt møte i dag.

Militær makt Parlamentet ble oppløst bare to dager før andre omgang av presidentvalget, som Mohamed Morsi fra Det Muslimske Brorskapet vant. I parlamentet hadde Brorskapet, gjennom partiet Frihet og Rettferd, nesten halvparten av setene.

Militærrådet tiltok seg lovgivende makt, fratok presidenten all makt over de militære og ga de militære veto-rett over den nye grunnloven, som ennå ikke er skrevet. Dette skjedde like før Militærrådet 30. juni formelt overlot makta til Morsi.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer