Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

President Obama fulgte bin Laden-dramaet direkte

- Vi tok ham! skal presidenten ha sagt. Presidentens antiterror-rådgiver er klar på at Al Qaida-lederen hadde et støttesystem i Pakistan.

FULGTE DRAMAET DIREKTE: USAs president Barack Obama fulgte dramaet i Pakistan der terrorlederen Osama bin Laden ble drept direkte fra et av spesialsoldatenes hjelmkamera. Foto: AFP Photo/Saul Loeb/Scanpix
FULGTE DRAMAET DIREKTE: USAs president Barack Obama fulgte dramaet i Pakistan der terrorlederen Osama bin Laden ble drept direkte fra et av spesialsoldatenes hjelmkamera. Foto: AFP Photo/Saul Loeb/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): President Barack Obama og de nærmeste sikkerhetsrådgiverne hans fulgte den dramatiske operasjonen mot Al Qaida-lederen Osama bin Laden i Situasjonsrommet i Det hvite hus direkte via et hjelmkamera.

«- We got him!» - President Obama fulgte situasjonen direkte. Det var mange som holdt pusten og det var en stillhet. Da vi ble informert om at de hadde gått inn, var det en stor lettelse og presidenten var lettet da våre folk ikke var skadd, sier antiterror-rådgiver John Brennan på en pressekonferanse i dag.

- Vi håper å begrave resten av Al Qaida sammen med Bin Laden, sier Brennan videre.

«- We got him!» skal presidenten ha sagt da USAs framste fiende ble drept, fortsetter Brennan.

Laget kopi av villaen Brennan forteller at de hadde bygget opp en kopi av bin Ladens millionvilla, der styrkene som deltok i operasjonen har trent for en lengre periode.

Brennan bekrefter at flere av Osama bin Ladens familiemedlemmer var tilstede, og at det var en kvinne som skal ha vært hans kone ble brukt som skjold av ham. Han opplyser at styrkene var forberedt på å gå til pågripelse av bin Laden, til tross for tidligere rapporter om at elitestyrken primært hadde fått ordre om å drepe ham.

- Vi var forberedt på å pågripe han. Hadde det vært mulig å ta ham i live, hadde vi gjort det. Men vi ville ikke gjøre det mulig for ham å utgjøre en dødelig trussel for våre folk, sier Brennan.

Undersøker pakistansk støtte Amerikanske myndigheter sier det ikke var tvil om at de skulle gå inn og ta Osama bin Laden om ikke pakistanske gjorde det.

- Vi undersøker nå hvordan han klarte å holde ut i Pakistan så lenge. Det er helt utenkelig at han ikke hadde et støttenettverk i Pakistan, sier Brennan og fortsetter:

ANTITERROR-RÅDGIVER: John Brennan orienterte i dag pressen om den dramatiske operasjonen som endte i Osama bin Ladens død. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster/Scanpix
ANTITERROR-RÅDGIVER: John Brennan orienterte i dag pressen om den dramatiske operasjonen som endte i Osama bin Ladens død. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster/Scanpix Vis mer

- Vi prøver å finne ut mer om det eventuelle støttesystemet som lot han være der. Vi er i nær dialog med pakistanske myndigheter.

Brennan avkrefter at pakistanske styrker hadde en rolle i angrepet mot bin Laden.

DREPT: Osama bin Laden ble natt til i dag norsk tid drept av amerikanske elitestyrker.Arkivfoto: AP Photo/Scanpix
DREPT: Osama bin Laden ble natt til i dag norsk tid drept av amerikanske elitestyrker.Arkivfoto: AP Photo/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!