President på prøve

NEW YORK (Dagbladet): Det har vært mye cowboyhatter og dyrt fritidstøy å skue på prærien i Texas den siste uka. Den erkekonservative senatslederen Trent Lott overgikk alle da han dukket opp på ranchen til George W. Bush utenfor Waco og rystet hender slik at det minnet om presidentgratulasjoner. Republikanerne øyner seieren, men har fire år foran seg med en president som mange vil anse som en bastardutgave av verdens mektigste mann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helt grunnleggende er at Texas-guvernøren ikke vil ha folkeflertallet i ryggen. Al Gore har nesten 300000 flere stemmer enn rivalen Bush. En nøyaktig opptelling av alle stemmene i Florida ville muligens gitt seieren til Gore. I tillegg er det en stor gruppe svarte velgere i Florida som føler seg sviktet av både Bush og Gore og det amerikanske demokratiet. Og demokrater i West Palm Beach vet at Gore mistet tusenvis av stemmer fordi stemmeseddelen var forvirrende.

  • Hele USA vet at det valgtekniske apparatet ikke har holdt mål. Konspirasjonsteoriene står allerede i kø og vil bli til sannheter over kafébord og i bøker i flere år framover. Dessuten har solskinnsstaten Florida solskinnslover som gir offentligheten stor tilgang til regjeringsdokumenter. Høyst sannsynlig vil jurister på overtid finne en måte for å få talt opp de tvilsomme Miami-stemmene i etterkant. Viser tallet da en seier til Gore, kan det republikanske seiersmåltidet få en meget ubehagelig bismak.
  • Uansett har ikke Bush råd til å trå feil. Årets historiske presidentvalg har kledd begge kandidater nakne etter valgnatta. Bush har vandret tilsynelatende uanfektet rundt på ranchen, men hver gang han er blitt dyttet fram til podiet omkranset av vaiende amerikanske flagg, har han sett liten og redd ut. Det er visepresident Dick Cheney som framstår som voksenpresidenten, tross sine fire hjerteattakk. Al Gore sliter ut amerikanerne ved å være et petimeter som nekter å innse at slaget er tapt. Skulle han mot all formodning vinne, vil også Gore slite med merkelappen politisk bastard.
  • George W. Bush må nå leve opp til løftene sine om å forene Capitol Hills uforsonlige politiske fronter. Han må raskt skaffe seg en bred støtte i det amerikanske folket ved å framstå som en samlende kraft og ikke som en marionett for farens gamle hauker og de erkekonservative republikanerne på Capitol Hill. Det kan bli like vanskelig som det nå er for Al Gore å telle stemmer i Florida. I tillegg møter Bush et Senat som er delt på midten med 50 republikanere og 50 demokrater. Visepresidentens stemme vil være avgjørende når frontene setter hardt mot hardt.
  • I helga kom de første signalene om Bush-regjeringens økonomiske politikk. Dick Cheney sa at republikanernes løfter om store skatteletter må gjennomføres fordi man aner økonomiske nedgangstider. Ifølge New York Times er det feil kur for pasienten USA som synes å være temmelig frisk fremdeles. Langtidsvirkningene av en skattelette på langt over tusen milliarder dollar har ifølge eksperter en negativ effekt på børsens obligasjonsmarked og anses som uansvarlig politikk. Det er ingen trøst at mange mener Bush er en president uten mandat. Man trenger ikke noe mandat for å gjøre stor skade på økonomien, skriver avisa.
  • Hva Bush vil gjøre med USAs nedbetaling av gjeld til FN, med NATO-samarbeidet og rakettskjoldet som skal beskytte mot atomangrep og tømme statskassa for dollar, vil utpensle seg på nyåret. Russland-eksperten Condolezza Rice får det tunge ansvar å gi råd til en president som nå pugger vanskelige navn på land og statsministrer utenfor Austin i Texas. For få dager siden lovet Bush at USA ikke vil isolere seg fra resten av verden. Og han truet terrorister med at handlingene deres vil få konsekvenser de ikke liker.
  • Denne uka henrettes tre dødsdømte i Texas, og delstaten setter ny årsrekord i USA med 40 henrettelser. Det finnes amerikanere som jubler av helt andre grunner enn republikanerne hvis George W. Bush flytter til Washington.