President på vervetur

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I går møttes presidentene George W. Bush og Vladimir Putin til sitt første toppmøte. Tidligere i denne uka har Bush møtt alle de europeiske lederne, i sammenkomster både i NATO og i EU. Hvilke inntrykk og tanker tar Bush med seg hjem til Washington, og hva har de europeiske lederne lært om den nye presidenten i USA?
  • Hovedbudskapet fra Bush til Europa var at den kalde krigen er over, og at verden i det nye tusenåret står overfor helt nye utfordringer. Svært få av de europeiske lederne sier seg uenige i det. Problemet er at Bush ikke bare har definert disse utfordringene, men også har bestemt hvordan de best kan løses - uten å rådføre seg med Europa.
  • Dermed ble den amerikanske presidentens første besøk i Europa en slags kampanje for verving av partnere. Etter den kalde krigen står USA igjen som den enerådende supermakten, og det er et forsprang som Bush vil utnytte. USA er størst og sterkest, og slike lønner det seg å være venn og partner med, også på det internasjonale plan. Det er det egentlige innhold i den amerikanske presidentens budskap.
  • Lar Europa seg verve? Ikke uten videre. EU er en økonomisk stormakt. Et EU i tett økonomisk samarbeid med Russland i framtida vil være en gedigen utfordrer til USA. Makt i framtida dreier seg ikke bare om hvem som er størst og sterkest i NATO. Heller ikke om USA klarer å bygge et effektivt rakettskjold, i eller uten samarbeid med Russland. For hvem er det egentlig USA vil lede verden i kamp mot? Fanatiske statsledere og terrorister? Islam i kamp mot kristendommen? Alle og enhver som kan ta i bruk en våpenteknologi som de rike land har skapt og ikke klarer å kontrollere? Oss selv, vår egen framtidsfrykt?
  • Mange av demonstrantene i Göteborg har et annet syn på hva som er de viktigste utfordringene i framtida. De vil først og fremst rett og slett avskaffe fattigdommen i verden. USA har et solid forsprang når det gjelder makt og framtid. Men den som tjuvstarter, kommer ikke bestandig først i mål.