<strong>BEKYMRET:</strong> Ukraians midlertidige statsminister Arsenij Jatsenjuk er bekyrmet for hva Russland planlegger i Ukraina. Foto: AFP Photo/NTB Scanpix
BEKYMRET: Ukraians midlertidige statsminister Arsenij Jatsenjuk er bekyrmet for hva Russland planlegger i Ukraina. Foto: AFP Photo/NTB Scanpix Vis mer

- President Putin har en drøm om å gjenopprette Sovjetunionen. Og hver dag går han lengre og lengre

Ukrainas statsminister vet ikke hvor langt Russlands president er villig til å gå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mens de ukrainske styrkene har tatt påskeferie i påvente av «implementeringen av Geneve-avtalen» i Øst-Ukraina, uttrykker landets midlertidige statsminister frykt for Russlands planer i regionen.

- Vil gjenopprette Sovjet Statsminister Arsenij Jatsenjuk mener resultatet av president Vladimir Putins planer kan bli katastrofale.

- President Putin har en drøm om å gjenopprette Sovjetunionen. Og hver dag går han lengre og lengre. Og gut vet hva som er det endelige målet, sier Jatsenjuk til NBC News.

Han påpeker at ingen vet hvor langt Putin er villig til å gå, men bemerker at han har begynt å bruke en skremmende retorikk. Blant annet brukte Putin den historiske benevnelsen Novorossija når han snakket om landområdet som i dag utgjør store deler av Øst-Ukraina. Benevnelsen kan oversettes til «Nye Russland».

Putin mener «bare gud vet» hvorfor landområdet ble en del av Ukraina. Tidligere har den russiske presidenten sagt at sammenbruddet av Sovjetunionen var den største katastrofen i det 20. århundre.

- Jeg mener den største katastrofen av dette århundre hadde vært gjenopprettelsen av Sovjetunionen i regi av president Putin, sier Jatsenjuk til NBC News.

Reagerer på påstått jøderegistrering Den midlertidige ukrainske statsministeren reagerer sterkt på meldinger om at maskerte menn i Donetsk øst i landet krever at jøder må melde seg og levere lister over sine eiendeler.

- Jeg ønsker å sende en klar beskjed og oppfordrer Ukrainas militærstyrker, sikkerhetsstyrkene og innenriksdepartementet til å spore opp disse drittsekkene og stille dem for retten, sier Jatsenjuk.

Det var den israelske avisen Haaretz som onsdag publiserte et bilde av et skriv underskrevet av Denis Pusjilin, mannen som har utnevnt seg selv til guvernør over den selvutnevnte republikken Donetsk. I skrivet får jøder i Donetsk-området beskjed om å melde seg ved et av de offentlige bygningene som er okkupert av prorussiske opprørere, samt levere lister over alle eiendeler de har. De som ikke registrerer seg blir fratatt borgerrettighetene og vil med makt bli deportert ut av landet, het det i skrivet.

Det jødiske samfunnet i Donetsk uttalte fredag at det er opprørt over kravet om at de må registreres.

Meldingene om skrivet førte til internasjonale reaksjoner. USAs utenriksminister John Kerry kalte kravet «grotesk» mens USAs president Barak Obama kalte skrivet «motbydelig».

<strong>- SKREMMENDE:</strong> Russlands president Vladimir Putin beskyldes for å ønske å gjenopprette Sovjetunionen. Her er han under en påskeseremoni i Moskva lørdag. Foto: AP Photo/Ivan Sekretarev/NTB Scanpix
- SKREMMENDE: Russlands president Vladimir Putin beskyldes for å ønske å gjenopprette Sovjetunionen. Her er han under en påskeseremoni i Moskva lørdag. Foto: AP Photo/Ivan Sekretarev/NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer