President Putin skiller seg

- Det var en felles avgjørelse, vårt ekteskap er over, sa presidet Putin til Russia24.

SJELDENT SYN: Russlands president Vladirmir Putin opptrer sjeldent sammen med sin russiske kone Ljudmila Putina. I en årrekke har det gått rykter om at Putin står i med atleten og Duma-sekretæren Alina Kabaeva. Det har også gått rykter om at Putina har blitt sendt i kloster, slik tsaren gjorde tidligere. Dette sjeldne bildet av paret, ble tatt i mars 2012, da de to før Putin ble innsatt før sin tredje presidentperiode i fjor. Foto: AP Photo / Alexander Zemlianichenko / NTB Scanpix
SJELDENT SYN: Russlands president Vladirmir Putin opptrer sjeldent sammen med sin russiske kone Ljudmila Putina. I en årrekke har det gått rykter om at Putin står i med atleten og Duma-sekretæren Alina Kabaeva. Det har også gått rykter om at Putina har blitt sendt i kloster, slik tsaren gjorde tidligere. Dette sjeldne bildet av paret, ble tatt i mars 2012, da de to før Putin ble innsatt før sin tredje presidentperiode i fjor. Foto: AP Photo / Alexander Zemlianichenko / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russlands president Vladimir Putin og hans kone Ljudmila kunngjorde torsdag på den russisk TV-kanalen Russia24 at deres ekteskap er over.

Det har vært spekulert i flere år om når skilsmissen ville komme, og de to har ikke blitt sett sammen mye i det siste.

- Det var en felles avgjørelse, vårt ekteskap er over, sa presidet Putin til tv-kanalen. Uttalelsen ble gitt fra Slottet i Kreml-palasset etter de hadde vært på ballettforestillingen Esmeralda.

- Man kan si at dette er gjort på en sivilisert måte, og vårt ekteskap er over på grunn av det faktum at vi nesten ikke ser hverandre, sier Ljudmila Putina til tv-kanalen. Hun stod sammen med Vladimir Putin og bekreftet oplysningene.

- Jeg liker ikke publisitet, og flyturene er kompliserte for meg. Vi elsker barna våre og vi er stolte av dem. Vi ser hverandre ofte og vil fortsette med det, sier sier Ljudmila Putina som la til at de ville fortsatt være gode venner.
 
- Jeg er takknemlig for at han støtter meg, sa Ljudmila til den statlige TV-kanalen Russia24.

Putin giftet seg med Ljudmila i 1983. De har to døtre sammen, Marija (27) og Yekaterina (26).

Ljudmila Putina er sjelden omtalt i media. Til gjengjeld florerer en rekke rykter om forholdet deres. 

Affære-rykter - Det sies at de to i praksis er skilt. I Russland har det historisk sett vært svært uvanlig å se lederen sammen med sin kone. Boris Jeltsins frue holdt heller ingen høy profil. Tradisjon for å ha en førstedame har de ikke, sa Pål Kolstø, professor i Russland-studier ved Universitetet i Oslo, til Dagbladet i mars.

Putin har ved en rekke anledninger kommet alene når besøkende toppledere har tatt med seg sine ektefeller.

- Det sies at Putin har et forhold til en av representantene i Dumaen, men det vet jeg ikke. Putin reiser rundt som om han er ungkar, men det er han ikke, han har kone og to døtre, sa Kolsø, som understreker at det er ukjent hvorfor kona holder en lav profil. 

La ned avis I 2008 ble den russiske avisa Koskovsky Korrespondent lagt ned etter at avisa skrev at Putin var skilt og planla å gifte seg med den da 24 år gammel turneren og skjønnhetssymbolet Alina Kabaeva. 

Hun arbeidet også som assistent i den russiske dumaen, forsamlingen som tilsvarer det norske stortinget. Putin avviste sjøl ryktene og sa at han «alltid mislikt dem som invaderer andre menneskers private saker med sine infiserte neser og erotiske fantasier».

Frontet russisk språk-år Russland-ekspert og postdoktor ved Universitetet i Bergen, Martin Paulsen, sa i mars til Dagbladet at russerne så mer til Putina under Putins to første presidentperioder fra år 2000 til 2008. Putin ble gjenvalgt til sin tredje periode i mai i fjor, etter at han har hatt en periode som statsminister. 

Ved innsettelsen deltok Putina, og dette ble en av de få gangene de to har vist seg sammen i offentligheten de siste årene. 

- Det er tydelig at hun har forsvunnet fra offentligheten. Hun hadde et viktig kulturpolitisk utspill da hun var med og tok initiativ til det russiske språkåret i 2007. Russland som stormakt vil igjen hedre sin kultur, og hun frontet den kampanjen, sa Paulsen. 

Under tsar-perioden pleide tsarene å sende konene de var lei av til kloster, slik at de på nytt kunne gifte seg. Et rykte, som ble tilbakevist av den russiske kirken, gikk ut på at Ljudmila hadde trukket seg tilbake til et kloster nordvest i Russland, i Pskov-området.

- Jeg kjenner ikke så godt til sladderpressen, men det har kommet meg for øre at Putin har noen på si. Historiene sier at forholdet til kona ikke er så godt, sa Paulsen.

Saken oppdateres.

MED LYUDMILA: Her er Putin og kona for en sjelden anledning avbildet sammen, i machende klær, i 2010. Foto: AP Photo / RIA-Novosti, Alexey Druzhinin
MED LYUDMILA: Her er Putin og kona for en sjelden anledning avbildet sammen, i machende klær, i 2010. Foto: AP Photo / RIA-Novosti, Alexey Druzhinin Vis mer