Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

President Saleh fikk 40 prosent av kroppen forbrent

Og hadde sju centimeter lang granatsplint i kroppen etter angrepet på fredag.

Foto: Khaled Abdullah / REUTERS / SCANPIX
Foto: Khaled Abdullah / REUTERS / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jemens president Ali Abdullah Saleh ble veldig alvorlig såret da  politiske motstandere angrep presidentpalasset med granater sist fredag. I hui og hast ble presidenten fraktet til behandling i Saudi Arabia.

Imens klarte han å holde en radiotale, der han forklarte at han fortsatt hadde kontrollen.

Først nå vet vi hvor alvorlige skader Salef fikk. Det er amerikanske regjeringskilder og en arabisk diplomat som er kildene til opplysningene om hvor alvorlig Saleh ble skadet, ifølge CNN.

I flere måneder etter at demonstrasjonene begynte i Jemen har president Saleh lekt en katt-og-mus lek med sine politiske motstandere. Først lovet han å ikke stille til gjenvalg. Så lovet han å gå av, men på en «verdig» måte. Så skrev han under på en erklæring om å gå av, men uten å love noen dato.

Imens fortsatte demonstrasjonene, og drev Jemen stadig nærmere en full borgerkrig.

Nå sitter Saleh og slikker sine sår i Saudi-Arabia, mens opposisjonen feirer at presidenten har forlatt landet. For hver dag som går blir det mindre sannsynlig at han kommer tilbake. Saudierne vil neppe ha ham tilbake. Og Saudi-Arabias allierte, USA, vil absolutt ikke ha ham tilbake.

 Granatangrepet mot presidentpalasset ser ut til å ha vært avgjørende.

-Regimet står fast på at han vil komme tilbake om noen dager eller uker. Men jeg ser egentlig ingen mulighet for  at han skal komme tilbake å bli president, sier Christopher Boucek, Midtøsten ekspert ved Carnegie-stiftelsen til CNN.

Opposisjonen består av mange fraksjoner. En av de tydeligste er stammeleder Sadeq al-Ahmar, som trolig fyrte av rakettene mot Saleh på fredag. Men opposisjonen sitter nå i samtaler med visepresident  Abed Rabbo Mansour Hadi. Disse samtalene vil trolig konkludere med at president Saleh ikke kommer tilbake til Jemen.

Granatene som traff presidentpalasset sist fredag ser dermed ut til å bli avgjørende for Jemens framtid.