Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- President Saleh vil gå av mot immunitet

Jemens president har akspertert avtale der han aksepterer å gå av om 30 dager i bytte mot immunitet, melder Wall Street Journal.

VIL GÅ AV: Etter voldsomme demonstrasjoner i Jemen, vil president Saleh gå av innen 30 dager i bytte mot immunitet. Foto: EPA/STRINGER/scanpix
VIL GÅ AV: Etter voldsomme demonstrasjoner i Jemen, vil president Saleh gå av innen 30 dager i bytte mot immunitet. Foto: EPA/STRINGER/scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jemens president Ali Abdullah Saleh har akseptert en avtale jobbet fram av arabiske naboland som gjør at han vil gi fra seg all makt innen 30 dager i bytte mot politisk immunitet for seg selv og hans nære familie, ifølge Wall Street Journal.

Det er en avtale lagt fram av Gulf-landenes samarbeidsråd (GCC) som presidenten skal ha akseptert. Da planen først ble langt fram var Saleh klar på at han ville holde fast ved ønsket om å bli sittende ut presidentperioden, men har ifølge avisa endret mening.

- Går av frivillig - President Saleh har ønsket forslaget velkommen og akseptert det. Til tross for at president Saleh gjennom konsitusjonelle rettigheter kan holde på makta, er han villig til å gå av frivillig, sier presidentens rådgiver Tariq Shami til Wall Street Journal.

Ifølge avisa skjer dette etter lang tid med diplomati på bakrommet fra Jemens nære allierte i Saudi Arabia og De forente arabiske emirater. Saleh har tidligere avvist et titalls ulike avtaler som gikk ut på at han skulle gå av.

Opposisjonen sier ja til immunitet Det har blitt kjørt et tøff linje fra nøkkelgrupper som utgjør ryggraden til Jemens opposisjonsbevegelse, på spørsmålet om immuniteten. Og mye har derfor vært avhengig av at dissidentene kunne godta at Saleh ikke blir rettforfulgt etter sin avgang. Men lørdag kveld var stemningen en annen.

- Opposisjonen ønsker initiativet velkommen, sier opposisjonslederen Yassin Noman.

Saleh vil overlate makten til visepresident Abdrabuh Mansur Hadi 30 dager etter at avtalen offisielt blir signert. Presidentens sønn og nevøer vil beholde sine lederstillinger i militæret og i den nasjonale sikkerhetsstyrken i 60 dager for å sikre kontinuiteten i tiltak mot terror.

Uro Det har lenge vært stor uro i Jemen, og det har vært voldelige sammenstøt mellom Salehs politi- og sikkerhetsstyrker og demonstranter, som har krevd Salehs avgang.

I går samlet store folkemengder seg i gatene i Jemens hovedstad Sana for å kreve presidentens avgang. Demonstranter strømmet inn i sentrum av byen i forbindelse med fredagsbønnen. Der samlet regimekritiske demonstranter seg under slagordet «fredag er siste sjanse».

FÅR VILJEN SIN: Etter voldsomme demonstrasjoner mot president Saleh i Jemen, har han bøyd av og akseptert en avtale som gjør at han vil gå av innen 30 dager. Foto: EPA/STRINGER/Scanpix
FÅR VILJEN SIN: Etter voldsomme demonstrasjoner mot president Saleh i Jemen, har han bøyd av og akseptert en avtale som gjør at han vil gå av innen 30 dager. Foto: EPA/STRINGER/Scanpix Vis mer

President Saleh har styrt Jemen i 32 år.

Dagbladet kommer med mer.

SEIRET: Demonstrantene som i flere måneder har tatt til gatene i byene i Jemen seiret. Foto: Reuters/Khaled Abdullah/Scanpix
SEIRET: Demonstrantene som i flere måneder har tatt til gatene i byene i Jemen seiret. Foto: Reuters/Khaled Abdullah/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media