Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

President sjekker Moland og French

President Kabilas kontor ringer nesten hver dag, for å sjekke helsa til de dødsdømte nordmennene.

HOLDES ØYE MED: Myndighetene i Kinshasa holder godt øye med tilstanden til Joshua French og Tjostolv Moland i Kisangani. Foto: Øistein Norum Monsen
HOLDES ØYE MED: Myndighetene i Kinshasa holder godt øye med tilstanden til Joshua French og Tjostolv Moland i Kisangani. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||KISANGANI (Dagbladet): Dette bekrefter fengselsdirektøren i Kisangani overfor Dagbladet.

Tjostolv Moland og Joshua Frenchs skjebne overvåkes av Kongos høyeste politiske makt. Det forteller direktøren for sentralfengselet i Kisangani, Kudura Ramazani, når Dagbladet møter han på hans kontor i fengselsbygget.

Tjostolv Moland har akkurat fått tildelt en ny celle med bedre sanitære forhold og direktøren forteller at han har jobbet hardt for å få til dette.

- Kontoret til Kongos president Joseph Kabila ringer nesten hver dag for å spørre meg om de to nordmennene har det bra, sier Kudura Ramazani.

- Hvorfor ringer de fra presidentens kontor?

- De vil forsikre seg om at nordmennene behandles bra for å ikke skade de diplomatiske relasjoner mellom Norge og Kongo. De vil at jeg skal behandle Moland og French etter internasjonale regler om menneskerettigheter, sier Ramazani.

Presidenten
- Vi sjekker situasjonen til de to dødsdømte nordmennene regelmessig, sier en kilde nær den Kongolesiske presidenten Joseph Kabila til Dagbladet.

Han er ikke autorisert til å snakke med pressen og vil derfor være anonym.

- Vi i hovedstaden og i sentralregjeringa overvåker situasjonen, men griper ikke inn. Vi vil at justisvesenet skal kunne operere uavhengig, sier kilden.

Diplomatisk etterspill
- Det er positivt at han engasjerer seg, men jeg håper at han gjør det helhetlig. Ikke bare for å holde de to i live for å bruke dem som et forhandlingskort, sier Morten Furuholmen på telefon fra Norge.

Han er redd for at Moland og French skal brukes som brikker i et diplomatisk etterspill der den kongolesiske stat vil forsøke å presse Norge for penger.

- Dersom det nå er endringer kan det ha sammenheng med press utenfra. Det kan koste Kongo dyrt å gå på kollisjonskurs med det som vil bli godtatt av verdenssamfunnet, sier Furuholmen som forteller at FN nå skal undersøke saken.

RINGER: President Joseph Kabilas kontor ringer nesten hver dag, sier direktøren for sentralfengselet i Kisangani til Dagbladet. AFP PHOTO / LIONEL HEALING
RINGER: President Joseph Kabilas kontor ringer nesten hver dag, sier direktøren for sentralfengselet i Kisangani til Dagbladet. AFP PHOTO / LIONEL HEALING Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media