Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- President til jeg blir 100

Men valget i Zimbabwe truer med å ende Mugabes 30-årige regime.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag står Robert Mugabe overfor en av de største utfordringene i løpet av sine snaue tre tiår som leder for Zimbabwe.

Valget på ny president, parlament og senat kan ende Mugabes regjeringstid.

84 år gamle Mugabe utfordres av tre opposisjonskandidater, to av dem har reelle sjanser til å vinne. Den ene er Morgan Tsvangirai, leder for Bevegelsen for Demokratisk Endring, og tidligere finansminister Simba Makoni.

Liten framtidsoptimisme

Uansett utfall av valget er det få som tør håpe på virkelig bra tider i Zimbabwe.

- Hvis Mugabe vinner får vi en økonomisk katastrofe. Hvis Simba Makoni vinner får vi uro, fordi Mugabe vil kjempe, sier Gordon Moyo i Matabeleland, sørvest i Zimbabwe.

Den andre opposisjonskandidaten, Morgan Tsvangirai beskyldes for å være for lite visjonær, og i 2005 ble partiet hans splittet i to fraksjoner. Flesteparten av befolkningen i Matabeleland har valgt å stille seg bak kandidaturet til Simba Makoni, skriver The Christian Science Monitor.

Simba Makoni var Mugabes finansminister og medlem av hans Zanu-PF-parti. Men hans fritalenhet og forslag om å devaluere den nasjonale valutaen i 2005, gjorde at han falt i unåde hos sin tidligere mentor.

image: - President til jeg blir 100

Med bakgrunn som finansminister er det mange som håper Makoni kan redde landets økonomi, og hans mangel på ideologisk baggasje gjør han spiselig for et bredt spekter av velgere og politikere.

Folket i Matabeleland har gode grunner til å ønske et annet styre enn Mugabes. På midten av 80-tallet førte Mugabes etniske undertrykkelse mot de zulu-talende Ndibele-stammene til at 20 000 ble drept.

Massakren og volden mot sivile Matabeleland ble knapt nok rapportert om, og er fortsatt et emne det knapt snakkes om i Zimbabwe.

Inflasjon på 100 000 prosent
Men det finnes andre, mer akutte årsaker til at noen av Zimbabwes 5,7 millioner registrerte velgere vil gi sin stemme til en motkandidat.

Inflasjonen i landet er på 100 000 prosent, et resultat av vanstyre, korrupsjon og fravær av utenlandsk pengestøtte.

Derfor har Zimbabwe aldri før vært så nær økonomisk kollaps og politisk fornyelse som nå, mener analytikerne. Spørsmålet er imidlertid om valgfusk vil frarøve Zimbabwe en ny president etter lørdagens valg.

Opposisjonen hevder valgkommisjonen har bedt et selskap om å trykke opp 9 millioner stemmesedler til en velgermasse på 5,7 millioner.

Representanter for Bevegelsen for Demokratisk Endring hevder også at det er bestilt 600 000 stemmesedler som soldater, politi og andre kan benytte ved postkontorer.

- Husk at da de stjal valget fra oss forrige gang, stjal de det med 350 000 stemmer. 600 000 er dobbel sikring, sier Tendai Biti til CNN.

- President til jeg blir 100

Mugabe, en gang en respektert frigjøringshelt, nå notorisk kjent for korrupsjon, skyhøy inflasjon og for å ha styrt Zimbabwe med jernhånd.

I 2000 ble kommersielle gårdsdrifter eid av hvite omfordelt til svarte, som Mugabe sa mente var blitt snytt under kolonistyret. Hvite farmere som protesterte ble kastet i fengsel.

Resultatet av Mugabes radikale jordreformer er et landbruk i krise. I løpet av de åtte årene som har gått er avlingene dramatisk redusert.

Etter å ha vunnet det forrige valget i 2005, uttalte Mugabe at han skulle beholde makten til han ble 100. En spøk ikke alle innbyggerne i Zimbabwe syntes var like morsom.

SIKKERHETSSTYRKER I BEREDSKAP: Robert Mugabe (84) under et valgkamparrangement i hovedstaden Harare. Sikkerhetsstyrker er i full beredskap før morgendagens valg, som man frykter kan utløse voldelige opptøyer.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media