MØTTE OPP: Etter at han droppet minneseremonien på lørdag, møtte Trump som planlagt til 100. årsmarkeringen med andre statsledere ved Triumfbuen i Paris i går. Her står fra venstre Justin Trudeau, prins Moulay el-Hassan og kong Mohammed den sjette av Marokko, Angela Merkel, Emmanuel og Brigitte Macron, sammen med Trump-paret på første rad. Foto: NTB scanpix
MØTTE OPP: Etter at han droppet minneseremonien på lørdag, møtte Trump som planlagt til 100. årsmarkeringen med andre statsledere ved Triumfbuen i Paris i går. Her står fra venstre Justin Trudeau, prins Moulay el-Hassan og kong Mohammed den sjette av Marokko, Angela Merkel, Emmanuel og Brigitte Macron, sammen med Trump-paret på første rad. Foto: NTB scanpixVis mer

President Trump droppet å hedre 2288 falne soldater. Nå skylder han på trafikken

Presidenten ble hudflettet for å droppe en stor seremoni til ære for amerikanske soldater som falt under 1. verdenskrig. Nå forklarer staben hvorfor han valgte å holde seg innendørs.

Dårlig vær, så godt som null sikt langs veien og faren for at en lang presidentkortesje ville skape totalt trafikkaos i Paris.

Det er årsakene, ifølge en ny uttalelse fra hans pressetalsperson Sarah Sanders, til at president Donald Trump skapte furore i Frankrike på lørdag.

Donald og Melania Trump skulle etter planen besøke kirkegården Aisne-Marne i Belleau utenfor Paris. Årsaken var en stor minneseremoni for falne amerikanske soldater. 2288 amerikanske soldater som ble drept under 1. verdenskrig ligger begravet på den kjente kirkegården 85 kilometer øst for den franske hovedstaden.

HJEMME IGJEN: Donald og Melania Trump på trygg grunn i Washington igjen etter den regntunge turen til Frankrike. Foto: REUTERS / Yuri Gripas / NTB scanpix
HJEMME IGJEN: Donald og Melania Trump på trygg grunn i Washington igjen etter den regntunge turen til Frankrike. Foto: REUTERS / Yuri Gripas / NTB scanpix Vis mer

Presidentparet var ment å ankomme kirkegården i helikopter, men på grunn av regnværet og det lave skydekket, kunne de ikke lande.

I stedet for å kjøre til kirkegården - som ligger omkring 2,5 timers biltur fra Paris, valgte Trump å bli i den amerikanske ambassadørens residens.

Han sendte stabssjef John Kelly i sitt sted.

Avgjørelsen om å droppe den storslåtte markeringen - når Trump først hadde reist helt fra USA til Frankrike for å markere at det er 100 år siden 1. verdenskrig var over, vekket kritikk fra flere hold.

I en uttalelse forsvarer nå talsperson Sarah Sanders avgjørelsen, melder The Guardian. Det var dårlig vær og så godt som ingen sikt, påpeker Sanders - uten å gå videre i dybden på hvorvidt fransk høstregn virkelig bør være nok til å stoppe verdens mektigste mann.

Hun påpeker også at en kortesje på lengde med den som vanligvis må til for å frakte en amerikansk president - med livvakter, assistenter og det hele - ville ført til at trafikken i deler av den franske hovedstaden ville måtte stenges, med et gigantisk trafikkaos som resultat.

- President Trump vil ikke forårsake en slik uanmeldt stressfaktor for Paris og dens innbyggere, skriver Sanders.

Hvorfor det var forsvarlig å sende stabssjef Kelly ut langs den samme ruta som ikke var gjennomførbar for presidenten, står det ingenting om.