President Tudjman dødssyk

PRAHA (Dagbladet): Kroatias dødssyke president Franjo Tudjman (77) er ute av stand til å skjøtte sine plikter som president og blir umyndiggjort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I hovedstaden Zagreb svirrer ryktene om at regjeringspartiet HDZ vil utnytte presidentens kreftsykdom til å utsette valgene som var planlagt å finne sted om en måned.

Tudjman har i en uke vært utenfor bevissthet. Han gjennomgikk en kriseoperasjon for magekreft på et militærsykehus i Zagreb 1. november.

Flere ganger de siste par ukene har det gått rykter gått om at han var død. Hans talsmenn har stadig forsikret at tilstanden har bedret seg.

Kunstig i live

I går ble tonen en annen. Da meldte det statlige fjernsynet og avisa «Vecernji listt», som er et lojalt talerør for presidenten, at Tudjman ikke er i stand til å utføre sine plikter. HDZ-ledelsen ville komme sammen og forberede et parlamentsvedtak om å overføre en del av Tudjmans fullmakter til presidenten i parlamentet, partifellen Vlatko Pavletic. Dette er første gang de regimetro massemediene i Kroatia innrømmer at landsfaderen kjemper med døden. Kilder sier han nå blir holdt kunstig i live.

Den unge republikken trues nå av krise og kaos. Opposisjonen frykter at Tudjmans partifeller i HDZ («Kroatias demokratiske bevegelse») vil utnytte det politisk vakuum som er en følge av Tudjmans sykdom, til å utsette de forestående parlamentsvalgene. Etter planen skulle Tudjman i dag ha forkynt 22. desember som valgdag. Opposisjonen ligger an til å vinne valgene med stor margin, viser ferske meningsmålinger.

Tudjman har styrt Kroatia som en familiebedrift siden løsrivelsen fra Jugoslavia i 1991 og årene med blodig krig med serberne. Hans egne tre barn er plassert i nøkkelposisjoner i blant annet hæren og det hemmelige politiet. Lojale venner har fått berike seg ved overtakelsen av kontrollen i tidligere statsbedrifter.

Autoritært regime

Etter at Tudjman for to år siden ble gjenvalgt med 61,2 prosent av stemmene, har problemene hjemsøkt hans autoritære regime. Den nasjonalistiske rusen er avløst av forbitrelse over økonomisk og sosial stagnasjon. Internasjonalt er regimet isolert for sitt manglende oppgjør med egne krigsforbrytere etter gjenerobringen av Krajina-provinsen i 1965 og for sin behandling av opposisjonelle.

AUTORITÆR: Franjo Tudjman har styrt Kroatia som en familiebedrift. Nå umyndiggjøres han og landet trues av kaos.