TRUES AV OPPRØR:  Jacob Zuma. FOTO: AP Photo/Schalk van Zuydam
TRUES AV OPPRØR: Jacob Zuma. FOTO: AP Photo/Schalk van ZuydamVis mer

President Zuma trues av opprør i egne rekker

Fikk kongelig velkomst i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kong Harald og dronning Sonja tok imot ANC-lederen på Slottsplassen i Oslo, sammen med kronprinsparet, flere statsråder og et utvalg representanter for det offisielle Norge.

Hvem av sine fem koner og mange damer Jacob Zuma har med til Norge, hersket det rett nok noe forvirring om.

Ifølge det offisielle programmet var det Tobeka Zuma, men det sørafrikanske følget som ankom Norge var på rundt 40 personer og ingen hadde helt oversikt.

- Vi spør ikke om pass og stoler på våre sørafrikanske venner, lød kommentaren fra UDs protokollavdeling.

Uro i rekkene I Sør-Afrika har rasende ANC-ungdommer de siste dagene brent bilder av Zuma og krevd presidentens avgang, men på Slottsplassen i Oslo hersket en atskillig mer gemyttlig stemning.

Mottakelsen ble rett nok innledet av kanondrønn, noe som for enkelte trolig vakte vonde minner fra terrorbomben i Regjeringskvartalet 22. juli.

Langs Karl Johans gate og på Slottsplassen sto hundrevis av gardister i stram giv akt, en slående kontrast til uroen som nå hersker i det sørafrikanske regjeringspartiets rekker.

Misnøyen med Zuma er økende, ikke minst blant ungdommer som har slått ring rundt ANCs ungdomsleder Julius Malema som denne uka måtte møte i partiets disiplinærkomité.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nobelbesøk Mottakelsen ble innledet med Sør-Afrikas to nasjonalsanger, først «Nkosi Sikelel' iAfrikas» som var antiapartheidbevegelsens kampsang, etterfulgt av «Die Stem van Suid-Afrika» som var nasjonalsang under det hvite mindretallsstyret.

Et spedt «Viva Zuma» kunne så vidt høres over plassen, da Zuma inspiserte Hans Majestet Kongens Garde sammen med kong Harald, før følget etter hvert beveget seg inn på Slottet der presidenten skal bo.

Zuma har et tett program under det to dager lange besøket i Norge og skal blant annet besøke Oslo domkirke for å hedre minnet til ofrene for terroraksjonen 22. juli.

Et besøk på Nobels Fredssenter står også på programmet, og han skal også holde foredrag på Nobelinstituttet.

Torsdag besøker Zuma Det Norske Veritas for å diskutere CO2-rensing og andre klimaspørsmål, før han møter statsminister Jens Stoltenberg (Ap), utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV).
(©NTB)