Presidentdatteren mistenkes for å ha fått Vimpelcom-penger - nå kan hun være på frifot

Skal være observert på restaurant i Tasjkent.

KLESDESIGNER: Gulnara Karimova (t.v) har blant annet prøvd seg som klesdesigner, og er også kjent for å være en knallhard forretningskvinne. Her er hun under en moteuke i Kina. Foto: Reuters.
KLESDESIGNER: Gulnara Karimova (t.v) har blant annet prøvd seg som klesdesigner, og er også kjent for å være en knallhard forretningskvinne. Her er hun under en moteuke i Kina. Foto: Reuters.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den omstridte eldstedatteren til Usbekistans diktator Islam Karimov var av mange utpekt som den mest sannsynlige arvtakeren til presidentembetet i det diktatoriske landet. Så - i februar i fjor - satte usbekiske myndigheter henne i husarrest.

Det skjedde etter at hun ble anklagd for korrupsjon i tilknytning til flere telekomselskaper - deriblant det norsk-russiske mobilselskapet Vimpelcom, hvor Telenor eier 33 prosent av aksjene.

Denne uka ble det kjent at tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder ble pågrepet av Økokrim i forbindelse med saken. I forrige uke ble det dessuten kjent at tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas har holdt tilbake opplysninger om saken overfor norske myndigheter.

Kan være på frifot
Nå ryktes det at presidentdatteren kan være på frifot.

- Vår person i Sentral-Asia har hørt snakk om at hun er observert på restauranter i hjembyen Tasjkent.  Det er vanskelig å si sikkert siden ingenting er bekreftet offentlig, men det er ting som kan tyde på at hennes posisjon er styrket sammenlignet med for en stund siden, sier assisterende generalsekretær Gunnar Ekeløve-Slydal i den norske Helsingforskomiteen til Dagbladet.

De norske diplomatene har lenge mistenkt at husarresten er et spill for galleriet, og at Karimova får innvilget permisjon fra husarresten ved jevne mellomrom. Dessuten er det ifølge Eurasia.net foreløpig ikke kjent at hun er siktet av myndighetene i landet.

- Solgt over markedspris Det var i 2013 at amerikanske og nederlandske myndigheter startet etterforskning av presidentdatteren, etter mistanke om at hun tok imot betaling fra utenlandske selskaper for å la dem slippe til på det usbekiske markedet.

Les også: Vimpelcom-saken på 1-2-3

I sommer ble det kjent at amerikanske myndigheter mener Vimpelcom og den russiske konkurrenten MTS tilsammen betalte mer enn 500 millioner dollar til skallselskaper for å skaffe seg innpass i Usbekistan. Blant annet skal Vimpelcom ha betalt over tretti millioner norske kroner for to rapporter som inneholdt ren avskrift fra Wikipedia og blogginnlegg, ifølge DN.  
 
Nevnes i årsrapport Vimpelcom-utbetalingene som  etterforskes skal ha blitt overført til et Gibraltar-registrert selskap ved navn Takilant, som Karimova skal ha hatt sterke bindinger til. Første gang selskapet nevnes i Vimpelcoms årsrapporter, er i 2012.

I rapporten nevnes selskapet i forbindelse med at svenske myndigheter etterforsket det svensk-finske mobilselskapet Teliasonera, som på lik linje med Vimpelcom skal ha overført penger til Takilant.

«Selv om vi ikke i dag er klar over noen pågående etterforskning av vårt selskap når det gjelder forholdet til Takilant, kan det ikke sies sikkert at vi ikke vil bli gjenstant for etterforskninger, bli stilt til ansvar for, eller få dårligere rykte på grunn av vårt forhold med Takilant», står det i rapporten, som er signert daværende VimpelCom-sjef Jo Lunder.

Tøff forretningskvinne Karimova har tidligere ledet en rekke humanitære organisasjoner, hun har vært ambassadør til Spania og Usbekistans FN-utsending til Geneve. Dessuten har hun prøvd seg både som klesdesigner og som popstjerne i hjemlandet. Aller mest inntrykk har hun imidlertid gjort som en knallhard forretningskvinne.

Hun og forretningspartnerne skal ikke ha skydd noen midler for å få tak i nye selskap og foretak i diktaturstaten. I en artikkel publisert i Dagbladet i fjor, beskriver forfatter og sosialantropolog Erika Fatland en typisk framgangsmåte:

Dersom Gulnara var interessert i å overta et firma, fikk hun skattemyndighetene til å gå firmaet det var tale om nærmere etter i sømmene, hvorpå firmaet ble stengt, fikk verdiene sine beslaglagt eller ble tvunget til å selge til langt under markedsverdi, ifølge Fatland.

Utenlandske firma som ønsket å få fotfeste i Usbekistan, ble ifølge forfatteren presset til å betale store bestikkelser til diktatordatteren; en opplysning som virker spesielt interessant i lys av Vimpelcom-skandalen norske medier nå omtaler.

Hun skal til og med ha opprettet et eget sveitisikregistrert investeringsselskap ved navn Zeromax til formålet, men dette selskapet ble lagt ned i 2010.

- Forsont med sikkerhetspolitiet Før hun ble satt i husarrest i fjor, tydet egne twittermeldinger fra Karimova på at hun hadde havnet i unåde internt i familien. Da langet hun ut med beskyldninger både mot sin egen mor, sin søster, og også mot sikkerhetssjefen i det usbekiske sikkerhetspolitiet, som hun mente ønsket å kuppe makta som president i landet.

- Rykter sier at hun nå skal være forsont med ledelsen i sikkerhetspolitiet, som hun tidligere har vært i konflikt med, sier Ekeløve-Slydal i Den norske Helsingforskomiteen til Dagbladet.

I valget i Usbekistan i vår, ble hennes far Islam Karimov (77) gjenvalgt som president i landet, til tross for sin høye alder.


Vis mer