Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Presidenten ber folket være nådeløse i møte med kriminelle: - Skyt ham, og jeg skal gi deg en medalje

Vil utrydde landets kriminelle.

KONTROVERSIELL: 
Rodrigo Duterte (71) gikk seirende ut av presidentvalget i mai. Menneskerettighetsgrupper frykter følgene av den nyvalgte presidentens oppfordringer om å drepe personer som antas å være involvert i narkotikakriminalitet. Foto: NTB scanpix
KONTROVERSIELL: Rodrigo Duterte (71) gikk seirende ut av presidentvalget i mai. Menneskerettighetsgrupper frykter følgene av den nyvalgte presidentens oppfordringer om å drepe personer som antas å være involvert i narkotikakriminalitet. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rodrigo Duterte (71), som er blitt kalt «Filippinenes Donald Trump», gikk seirende ut av presidentvalget i mai.

Den nyvalgte presidenten Duterte lovet under valgkampen å utrydde kriminelle i landet og få dem dumpet i havna utafor hovedstaden Manila.

Valgløftene falt i god jord hos velgerne, ettersom Filippinene sliter med alvorlig kriminalitet og korrupsjon.

Men framgangsmåten til den kommende presidenten i kampen mot mafiaen, korrupte politifolk og andre kriminelle, kan mildt sagt ses på som kontroversiell.

Lover medaljer Ifølge nyhetsbyrået AP oppfordrer han nå filippinske borgere til å ta loven i egne hender. Og de skal til og med få en medalje for det.

- Ring oss, eller politiet, eller gjør det selv hvis du har en pistol - dere har min støtte, sa Duterte, og advarte om landets voksende problem med organisert kriminalitet, spesielt innenfor narkotikatrafikken. Her sier han også at politiet er involvert.

I en tale på nasjonal TV sa han at dersom en narkotikalanger motstår arrestasjon eller nekter å bli med til politistasjonen og truer med en pistol eller en kniv, skal man drepe ham.

- Skyt ham, og jeg skal gi deg en medalje, sa han i talen.

Duterte, som overtar presidentposten 30. juni, utlover også dusør til politifolk som dreper folk som antas å smugle eller omsette narkotika.

Selv om han ikke har tiltrådt som president enda, lovet han tirsdag 3 millioner pesos, rundt 535 000 kroner, i pengepremie til politifolk som dreper narkotikabandenes ledere. Dette utgjør en formue for de aller fleste filippinere. For drap på undersåttene deres lover han en mindre dusør.

- Jeg skal drepe deg Presidenten har blitt mistenkt for å ha spilt en rolle i mange drap på antatte kriminelle i byen Davao, der han var ordfører.

Ifølge nyhetsbyrået AP har menneskerettighetsforkjempere uttalt at han ikke har blitt tiltalt for noe kriminelt fordi befolkningen ikke har turt å vitne mot ham.

ERKLÆRER KRIG MOT KRIMINALITET: Rodrigo Duterte (til venstre) står her ved siden av bokse-ikonet og nyvalgt senator Manny Pacquiao (til høyre). Den kommende presidenten har erklært krig mot de han mener er kriminelle.
ERKLÆRER KRIG MOT KRIMINALITET: Rodrigo Duterte (til venstre) står her ved siden av bokse-ikonet og nyvalgt senator Manny Pacquiao (til høyre). Den kommende presidenten har erklært krig mot de han mener er kriminelle. Vis mer

I søndagens tale rettet presidenten også sterk kritikk mot tre politisjefer i Manila, som han mener har vært involvert i kriminalitet.

Hva slags kriminelle handlinger de hadde begått, utdypet han ikke, ifølge AP. Han truet med å ydmyke dem offentlig hvis de ikke sluttet i jobbene sine. Han sa også at han ville se over henlagte saker mot politifolk, som han mente hadde betalt seg inn i politistyrken.

- De korsfester Filippinene, og det godtar jeg ikke, sa han, før han ga fra seg en kraftsalve mot politifolk han mener er kriminelle og korrupte.

- Hvis du fremdeles er involvert i narkotikatrafikken, kommer jeg til å drepe deg, jeg spøker ikke. Jeg prøver ikke å få deg til å le, din «son of a bitch», jeg skal virkelig drepe deg, sa han til høylytt jubel.

Korrupte journalister Menneskerettighetsgrupper frykter følgene av den nyvalgte presidentens oppfordringer. 15 narkotikamistenkte er drept på Filippinene siden 24. mai, og politiet i landet hevder at samtlige ble drept fordi de satte seg til motverge, skriver NTB.

Presseorganisasjoner verden over er også sjokkert over at Filippinenes nye president mener det er helt greit å drepe det han kaller «korrupte journalister», skriver NTB.

- Du er ikke fritatt fra å bli drept selv om du er journalist, dersom du er en drittsekk, sa president Rodrigo Duterte på en pressekonferanse i hjembyen Davao tirsdag i forrige uke.

KORRUPT POLITI: Her står politiet vakt ved et arrangement der den nyvalgte presidenten Rodrigo Duterte skulle delta på i mai. Han skal bekjempe korrupsjon i politiet med mildt sagt kontroversielle metoder. EPA/RITCHIE B. TONGO
KORRUPT POLITI: Her står politiet vakt ved et arrangement der den nyvalgte presidenten Rodrigo Duterte skulle delta på i mai. Han skal bekjempe korrupsjon i politiet med mildt sagt kontroversielle metoder. EPA/RITCHIE B. TONGO Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!