Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Presidenten ble nektet å tale

Mexicos opposisjonspolitikere stormet talerstolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Vicente Fox måtte forlate talerstolen da opposisjonspolitikerne i natt stormet kongressen i protest mot landets omstridte presidentvalg i juli.

Valget 2. juli i år resulterte i at den konservative kandidaten Felipe Calderon fra Nasjonalt Handlingsparti (PAN) vant presidentskapet. Med kun 0,57 prosentpoeng mer enn de venstreradikales kandidat vant Fox\' partikollega en knapp seier.

Delt befolkning

Den minimale seieren delte nasjonen på midten. Venstresidas kandidat, Lopez Obrador fra Den Demokratiske Revolusjonens Parti (PRD), har siden valget anklagd regimet for valgfusk.

Og i natt tok opposisjonspolitikerne over scenen i kongressen. De viftet med mexicanske flagg og holdt plakater som kalte Fox en demokratiets forræder. De krevde ny opptelling av stemmene.

Også i befolkningen er det stor misnøye etter valget. Det var ventet massive demonstrasjoner i natt, og politiet hadde sperret av et område på ti kvartaler i alle retninger rundt kongressbygningen. Med stålbarrierer, hunder, vannkanoner og opprørspoliti var de klare for sammenstøt med demonstranter.

- Diktator

- Landet er blitt fullstendig militarisert. Dette er ulovlig og grunnlovsstridig, sier PRDs talsmann Cuauhtemoc Sandoval til nyhetsbyrået AP. - Vicente Fox begynte som president, men han avslutter som en diktator.

Ble stormet: Vicente Fox anklages for valgfusk etter at hans partikollega ble utnevnt som ny president. Foto: ERICH SCHLEGEL/AP
Ble stormet: Vicente Fox anklages for valgfusk etter at hans partikollega ble utnevnt som ny president. Foto: ERICH SCHLEGEL/AP Vis mer

Om seks dager vil øverste domstol i landet avgjøre valget. Enten vil de innsette den konservative presidenten, eller annullere valgresultatet.

Lopez Obrador har allerede kunngjort at han ikke vil anerkjenne domstolens kjennelse. Han forbereder nå en parallell regjering.