Presidenten bortført i pyjamasen

Fullt kaos etter militærkupp i Honduras. Venezuelas president Hugo Chavez truer med å angripe.

DEMONSTRERER: Mange demonstranter protesterer mot kuppet som i dag ble gjort mot Honudras president Manuel Zelaya.  Foto: REUTERS/Oswaldo Rivas
DEMONSTRERER: Mange demonstranter protesterer mot kuppet som i dag ble gjort mot Honudras president Manuel Zelaya. Foto: REUTERS/Oswaldo RivasVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Honduras' president Manuel Zelaya ble pågrepet av soldater i dag, like før landet skulle gjennomføre en omstridt folkeavstemning.

Det var om lag 200 soldater gikk til aksjon mot presidentens hjem i dag morges. Presidentens livvakter kjempet mot soldatene i en halv time før han ble pågrepet, sier Zelaya selv ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Skudd avfyrt
Soldatene tok Zelaya med seg fra presidentens bolig til et ukjent sted, fortalte presidentens personlige sekretær Eduardo Reina til Reuters. Reina forteller at det ble avfyrt skudd under aksjonen, men dette er foreløpig ikke bekreftet.

- Vi er i ferd med å utforme en internasjonal protest, sa talsmannen like etter kuppet.

- Vi har fått meldinger om at han har blitt tatt til en militær flyplass, kunne Rafael Alegria, en annen representant for myndighetene i Honduras, fortelle til TV-kanalen Channel 8.

Seinere ble det klart at president Zelaya var flydd ut av landet og til Costa Rica

Reuters melder at presidenten sist uke sparket lederen for de militære styrkene i landet, fordi han nektet å godta presidentens planer om å gjennomføre en rådgivende folkeavstemning.

HINDRER KUPP: Støttespillerne til Honduras president hindrer militære kjøretøy i å komme forbi. Politiet skal ha skutt tåregass mot folkemengden. Foto: REUTERS/Oswaldo Rivas
HINDRER KUPP: Støttespillerne til Honduras president hindrer militære kjøretøy i å komme forbi. Politiet skal ha skutt tåregass mot folkemengden. Foto: REUTERS/Oswaldo Rivas Vis mer

Truer med militære reaksjoner
Ifølge øyenvitner skal hæren ha brukt tåregass mot 500 demonstranter som protesterte mot pågripelsen.

Venezuelas president Hugo Chávez truer med militære reaksjoner dersom kuppmakerne i Honduras angriper eller bortfører Venezuelas ambassadør til landet, melder Reuters.

Ifølge nyhetsbyrået er Venezuelas væpnede styrker satt i beredskap som følge av statskuppet i Honduras i dag.

Chávez hevder at soldater fra Honduras bortførte Cubas ambassadør etter å ha banket opp Venezuelas ambassadør og forlatt ham i veikanten - meldinger som ikke er bekreftet uavhengig.

Ifølge Venezuelas ambassadør til Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) skal militæret i Honduras ha bortført ambassadørene til Venezuela, Cuba og Nicaragua, i tillegg til utenriksministeren i Honduras.

Ustanselig USA-hatske Chavez anklager også USA for å ha hatt en finger med i spillet, og sier «yankee-imperiet hadde mye å gjøre» med utviklingen i Honduras. Dette avvises av amerikanske myndigheter, ifølge AP.

Fordømmes
Kuppet er det første i Sentral-Amerika siden den kalde krigen, melder NTB.

Barack Obama uttrykte i likhet med EU og flere søramerikanske land i kveld sin fordømmelse av kuppet.

- Jeg er dypt bekymret for det som skjer i Honduras når det gjelder arrestasjonen og utvisningen av President Zelaya. Som organisasjonen for amerikanske stater gjorde på fredag, ber jeg alle politiske og sosiale aktører i Honduras til å respektere de demokratiske normer, lovene og prinsippene i den interamerikanske demokratiske kontakt.

- Alle eksisterende uenigheter må løses gjennom fri dialog, sa Obama i en uttalelse i dag.

Kuppet fordømmes
Etter at han fikk muligheten til å snakke med pressen i Costa Rica, fortalte President Zelaya ifølge nyhetsbyrået AP at han hadde blitt utsatt for et kupp og en brutal kidnapping av soldater.

Han forteller at han fremdeles var i pyjamasen da han ble bortført. Zelaya gjør krav på å få styre ut sin presidentperiode, som skulle avsluttes i januar.

- En regjering av kuppmakkere kan ikke bli godtatt, av absolutt ingen, tordnet han til en lokal TV-kanal på flyplassen i San Jose i Costa Rica.

Zelaya, som har søkt politisk asyl i nabolandet, ba tilhengerne sine kjempe mot kuppet med fredelige midler.

Norsk beboer: - Det er trist
En 27 år gammel kvinne fra Nordland bor i La Ceiba i Honduras, der hun driver et lite eiendomsfirma. Hun følger nå nøye med på den svært dramatiske utviklingen i landet

AVGIR STEMME: En mann støtter den bortførte presidenten i Honduras ved å gi en symbolsk stemme for valget som skulle ha vært i dag. Presidenten ble hentet i sitt hjem og fløyet til Costa Rica. Foto: AFP PHOTO Orlando SIERRA.
AVGIR STEMME: En mann støtter den bortførte presidenten i Honduras ved å gi en symbolsk stemme for valget som skulle ha vært i dag. Presidenten ble hentet i sitt hjem og fløyet til Costa Rica. Foto: AFP PHOTO Orlando SIERRA. Vis mer

- Her jeg bor er det rolig for øyeblikket. Stemningen er opphetet, men det er ingen demonstrasjoner her, sier hun til Dagbladet.

- Folk har hamstret mat hele uka i forkant. Det har vært rykter om statskupp lenge, forteller hun.

Den norske 27-åringen mener presidenten i stor grad har vært en byrde for befolkningen i landet.

- De fattige i landet har blitt manipulert av presidenten fordi mye av det han sier er bra, men han gjør ingenting for dem, hevder hun.

Ifølge henne økte Zelaya den obligatoriske minstelønna i Honduras med 60 prosent, noe som i stedet for bedrede levekår resulterte i massive kutt i arbeidsplasser.

- All støtte til han er fra den fattige delen av befolkningen og de støtter han på grunn av godene de får i form av korrupsjon, mener hun. 

- Jeg er veldig lei meg for at det er militærkupp i Honduras. Men det eneste militæret gjorde var å forsvare grunnloven, mener 27-åringen, som likevel ikke mener militærkuppet kan forsvares.

- Jeg er sterkt i mot Zelaya, men jeg støtter likevel ikke militærkuppet, sier hun.

Kvinnen føler seg trygg til tross for kuppet, men er mest redd for den dårlige publisiteten landet går i sammenheng med turismen.

- Honduras er et så utrolig fint land med så mye å tilby. Det er trist om folk ikke kommer hit på grunn av dette, mener hun.

BLOKKERER: Hondurianske soldater blokkerer gaten nær hjemmet til Honduras president Manuel Zelaya. Foto: REUTERS/Oswaldo Rivas
BLOKKERER: Hondurianske soldater blokkerer gaten nær hjemmet til Honduras president Manuel Zelaya. Foto: REUTERS/Oswaldo Rivas Vis mer
IKKE TURISTVENNLIG: Turister gjør seg klare til å forlate landet på grunn av den politiske situasjonen i landet. Foto: REUTERS/Edgard Garrido
IKKE TURISTVENNLIG: Turister gjør seg klare til å forlate landet på grunn av den politiske situasjonen i landet. Foto: REUTERS/Edgard Garrido Vis mer
KUPPET HUSET: Militære styrker har tatt over presidenthjemmet i Honduras. AFP PHOTO Orlando SIERRA.
KUPPET HUSET: Militære styrker har tatt over presidenthjemmet i Honduras. AFP PHOTO Orlando SIERRA. Vis mer
PRATET MED PRESSEN: Honduras' president Manuel Zelaya kom på en pressekonferanse på Juan Santamaria flyplass i Alajuela. Foto: REUTERS/Juan Carlos Ulate
PRATET MED PRESSEN: Honduras' president Manuel Zelaya kom på en pressekonferanse på Juan Santamaria flyplass i Alajuela. Foto: REUTERS/Juan Carlos Ulate Vis mer