GA INGEN LØFTER: President Joseph Kabila har heller ikke denne gangen gitt noen løfter om framgang i Moland- og French-saken. Foto: Reuters / NTB Scanpix
GA INGEN LØFTER: President Joseph Kabila har heller ikke denne gangen gitt noen løfter om framgang i Moland- og French-saken. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Presidenten diskuterte Moland og French med britenes Afrika-minister

Kongos president Joseph Kabila møtte Storbritannias Afrika-minister Mark Simmons.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kabila ga ingen løfter om en snarlig løsning, men vi vet fra tidligere at han kjenner svært godt til saken personlig, sier kommunikasjonssjef Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet til Fædrelandsvennen.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) kontaktet Simmons da norske myndigheter ble kjent med at han skulle møte Kabila. Møtet fant sted før helgen. Moland og French var ett av temaene under møtet.

Imerslund ønsker ikke å spekulere på årsaken til manglende respons hos kongolesiske myndigheter.

- Jeg vil nøye meg med å si at Kongo er et stort land med store utfordringer, sier hun.

Kabila har for tiden mye å holde styr på. Over én million mennesker er på flukt etter kamper mellom Kabilas hær og opprørsgrupper øst i landet.

- Situasjonen i Øst-Kongo er noe som i stor grad opptar president Kabila. Moland og French er det nok få som tenker på, og dersom de gjør det, tenker de i hvert fall at det ikke er noe som haster, har Fafo-forsker Morten Bøås tidligere uttalt.

Norske Moland og norsk-britiske French har tilbrakt tre og et halvt år i fengsel i Kongo. Norske og britiske myndigheter har engasjert seg for å få dem utlevert.

(NTB)