Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Løslatelsen av Joshua French:

- Presidenten er smart, Kongo ville ikke bli ydmyket av den hvite mann - igjen

Afrika-ekspert: - Norge spiller en veldig liten rolle for Kongo.

- SMART OG OPPEGÅENDE: President Joseph Kabila i Den demokratiske republikken Kongo poserer i november i fjor. Anledning var at Afrikas fjerde mest folkerike land (om lag 80 millioner innbyggere) innfører biometrisk pass. Foto: RTNC/REUTERS TV/NTB Scanpix. 
- SMART OG OPPEGÅENDE: President Joseph Kabila i Den demokratiske republikken Kongo poserer i november i fjor. Anledning var at Afrikas fjerde mest folkerike land (om lag 80 millioner innbyggere) innfører biometrisk pass. Foto: RTNC/REUTERS TV/NTB Scanpix.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kan norske penger likevel ha blitt betalt gjennom «skjulte kanaler» for at Joshua French fikk slippe ut av fengsel i Kongo?

Seniorforsker og Afrika-ekspert Morten Bøås i Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) trenger ikke mange sekunder til å svare på og resonnere rundt det spørsmålet.

- Nei, det tror jeg ikke. Jeg hørte i går at statsministeren og utenriksministeren kategorisk avviste at det er betalt penger eller gitt løfter om økt norsk støtte til landet. Det er ingen grunn til å tvile på at det er den korrekte versjonen, sier Bøås til Dagbladet.

- Kan norske kanaler ha blitt brukt som ris bak speilet at norske penger til Kongo vil stoppe opp eller bli redusert dersom denne saken ikke French ble løslatt ?

- Veldig liten rolle

- Nei, det tror jeg heller ikke. Norge spiller en veldig liten rolle både politisk og økonomisk for Kongo. Handelsvirksomheten er nesten ikke-eksisterende. Norge er også en liten bistandsaktør til Kongo til tross for regnskogprosjekt og det vi kjenner her hjemme. Det meste av norske bistandspenger går gjennom Verdensbanken og NGO'er (ikke-statlige organisasjoner), analyserer Bøås.

TOK EKSTRAJOBB: Pensjonert ambassadør Arild Øyen, her på jobb i forbindelse med angrepet på Statoil-anlegget i Amenas i Algerie i 2013, har jobbet tett med Kong-saken. Foto: UD/NTB Scanpix.
TOK EKSTRAJOBB: Pensjonert ambassadør Arild Øyen, her på jobb i forbindelse med angrepet på Statoil-anlegget i Amenas i Algerie i 2013, har jobbet tett med Kong-saken. Foto: UD/NTB Scanpix. Vis mer

- Hvilke personer har Joshua French mest å takke for at president Kabila signerte papirer om løslatelse?

- Utenriksdepartementets spesialrådgiver Arild Øyen har vært uvurderlig. Han kjenner Afrika ut og inn generelt og ledernettverk spesielt. Han var jo egentlig pensjonist, men tok dette oppdraget. Hans evig tilstedeværende mor Kari Hilde French har også hatt stor betydning.

- Og den tredje jeg umiddelbart vil nevne er enka etter den drepte sjåføren. Det har nok hatt betydning for presidenten og hans krets at hun offentlig har sagt at hun ikke er ute etter hevn.

- Kabila er smart

- VISSTE HVA DE GJORDE: Afrika-ekspert Morten Bøås. Foto: NUPI.
- VISSTE HVA DE GJORDE: Afrika-ekspert Morten Bøås. Foto: NUPI. Vis mer

Han er ikke overrasket over at løslatelsen skjedde på måten den gjorde - utlevering på humanitært grunnlag uten benådning eller avtale om soningsoverføring.

For det første:

- President Joseph Kabila (45) og folkene rundt han er både smarte og oppegående. Med en formell avtale om soningsoverføring, så de sikkert for seg at French ikke ville blitt sittende mange dager i en norsk fengselscelle, uansett. Og da ville de blitt den gamle historien om at hvit mann lurer Kongo - igjen.

FORBEREDELSER Kari Hilde French gjør seg klar til å besøke sønnen Joshua French i Kongo. Med i bagasjen har hun over 1000 brev. Video: Sondre Steen Holvik. Vis mer

For det andre:

- Det er vane for å løse slike problemer på den måten i Kongo og Afrika forøvrig. For å ta to eksempler jeg kommer på i farta: da Tjostolv Moland og Joshua French satt fengslet begge to, ble et par sjømenn fra Ukraina løslatt og sendt til hjemlandet.

- De var dømt for å ha kastet en blindpassasjer over bord, og hadde sonet noen år av fengselsstraffen da myndighetene syntes det var greit å bli kvitt dem.

- I 2008 ble den britisk-sørafrikanske sikkerhetseksperten Simon Mann løslatt fra et beryktet fengsel i Ekvatorial-Guinea der han sonet en straff på over 30 års fengsel for forsøk på statskupp. Han hadde sittet der fem års tid, og etter sigende fått bank hver dag. Da syntes presidenten det var nok, satte Mann på et fly og ble kvitt problemet.

- VIKTIG: Bibiche Olendjeke, enke etter den drepte sjøføren, har spilt en viktigb rolle i forbindelse med løslatelsen av Joshua French, sier NUPI-ekspert Morten Bøås. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET.
- VIKTIG: Bibiche Olendjeke, enke etter den drepte sjøføren, har spilt en viktigb rolle i forbindelse med løslatelsen av Joshua French, sier NUPI-ekspert Morten Bøås. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET. Vis mer

- Overraskende tidspunkt

Det som imidlertid overrasker NUPI-forskeren, er at løslatelsen av Joshua French skjedde nå:

- President Kabila har flere og større problemer å prøve å finne en løsning på internt i Kongo enn noen gang. Det er fare for nye opprør og nå kom meldingen om at ebola-viruset sprer seg i landet. Den største usikkerheten ligger rundt Kabilas egen framtid. Det skulle vært nyvalg i november i fjor. Kabilas president-kvotetid var ute. Han fikk ikke forlenget, og har utsatt valget med ett år til denne høsten. Men det er fortsatt høyst usikkert om det blir gjennomført. Kabila har ennå ikke funnet noen «passende» retrettstilling som er kjent, og et valg etter vestlig standard koster mer enn Kongo har råd til. Det er ikke som et valg i Norge, der infrastrukturen er på plass og det bare er trykke på en knapp mot det som kreves for å avvikle et valg i Kongo med anslagsvis 80 millioner innbyggere. Verdensbanken og USA ga store tilskudd til det forrige valget?

DØMT: French fikk dommen i et stappfullt rettslokale i Ndolo-fengselet ved 1345-tida i dag. Video: Reuters Vis mer

- Kan løslatelsen av French akkurat nå være et signal via Norge til den vestlige verden om at bidrag til valgavvikling vil være en kjærkommen kvittering?

- Jeg tviler på at dette har spilt noen rolle. Kabila er nok ikke så interessert i at det blir valg. Og han har ikke noe å hente på denne løslatelsen innenriks heller. Løslatelsen vil ikke få noen oppmerksomhet i Kongo, sier seniorforsker i NUPI og ekspert på fred og konflikt i Afrika, Morten Bøås, til Dagbladet.

Overtok etter faren

Etter grunnloven i Den demokratiske republikken Kongo kan ikke presidenten gjenvelges etter to perioder a fem år.

Kabila har ikke fått med seg lovgivende forsamling til å forlenge presidentperioden, men har fått gjennomslag for at det skal gjennomføres en folketelling i Kongo, som er Afrika fjerde mest folkerike land med om lag 80 millioner innbyggere.

I praksis kan en slik folketelling føre til at et nyvalg blir utsatt to års tid, og at Kabila jr. dermed fortsatt er president.

Kabila ble valgt i 2006 og gjenvalgt i 2011. Dermed var 10-års perioden «oppbrukt» til valget som skulle vært avviklet i fjor høst.

Før det første valget i 2006, hadde han vært fungerende, ikke valget president, etter sin far Laurent Kabila, som ble skutt og drept i 2001.

VALG I ÅR? En valgkampplakat for president Joseph Kabila 31. desember i fjor, en måned etter at presidentvalgt skulle vært avholdt. Valget ble foreløpig utsatt i ett år. Foto: Reuters/NTB Scanpix.
VALG I ÅR? En valgkampplakat for president Joseph Kabila 31. desember i fjor, en måned etter at presidentvalgt skulle vært avholdt. Valget ble foreløpig utsatt i ett år. Foto: Reuters/NTB Scanpix. Vis mer